Annons

Moderata hugg mot utanförskapet

Välkommet att Moderaterna med integrationskommissionen visar en social sida genom att engagera sig för låginkomsttagare.
Ledare • Publicerad 12 februari 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Den moderata integrationskommissionen presenterade igår sina reformförslag.
Den moderata integrationskommissionen presenterade igår sina reformförslag.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Efter två års arbete börjar nu Moderaternas integrationskommission äntligen leverera konkreta förslag. När arbetsgruppen tillsattes 2019 fanns det på flera håll en stor förväntan på vad det hela skulle mynna ut i. Slutresultatet kommer att presenteras först senare i år, men under gårdagens pressträff med Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och partiets ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson bjöds det i en delrapport på ett flertal matnyttiga förslag.

Den digra listan av reformförslag – totalt tio stycken – kännetecknas av ett tydligt fokus på att skapa incitament för långtidsarbetslösa att komma i arbete. Bland annat föreslås en intressant lösning som har fungerat rätt bra i Danmark: en tillfällig jobbpremie som innebär att Skatteverket kommer ge tillbaka tio procent av månadsinkomsten till den låginkomsttagare som kommit i arbete. Detta kombineras med bland annat ett bidragstak, sänkt skatt på låg inkomst, samt utbildningsplikt och krav på att studera svenska för att få försörjningsstöd.

Annons

Kommissionens fokus sätter fingret på en viktig aspekt; nämligen att integrationspolitikens utmaningar handlar om mer än bara invandringens volymer. Fram tills för några år sedan var det nästan tabu att diskutera volymerna, medan det idag i åtminstone ett flertal partier är tämligen okontroversiellt. Men integrationsproblemen är inte en gordisk knut vilken kan lösas som med ett Alexanderhugg blott genom att dra ned på invandringen. De som redan finns här måste också integreras. Om man så satte ett totalt stopp för invandring – vilket mer radikala invandringskritiker förespråkar – skulle inte det lösa de problem som finns i samhället här och nu.

Förslagen från kommissionen har således en tydlig ekonomisk karaktär, i god moderat tradition. Vilket är förståeligt: I en situation där 600 000 utrikesfödda i åldrarna tjugo till sextiofyra – alltså tio procent av alla i arbetsför ålder – saknar självförsörjning är det uppenbart att detta är en viktig knäckfråga att lösa. Integrationsproblemen spiller över i andra politikområden också: utbildning, brottslighet, jämställdhetsfrågor med mera. För att lösa de spridda problemen kommer det i och för sig behövas ett helhetsgrepp: kronor och ören är inte den allena saliggörande universallösningen. Men arbetslösheten, bidragsberoendet och de låga inkomsterna är onekligen en central aspekt som måste hanteras.

Integrationskommissionens förslag visar också prov på att det finns en betydande social dimension i Moderaternas politik, vilket är välkommet. En viktig påminnelse om att moderat politik påminner föga om vänsterkarikatyren där det hela mer eller mindre kan kokas ned till skattelättnader för höginkomsttagare.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons