GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Misstro inte civilsamhället

Se värdet i ett aktivt och levande civilsamhälle.
Ledare • Publicerad 26 maj 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Även borgerligheten har sina studieförbund, som det av Centerpartiet och Liberalerna grundade Studieförbundet Vuxenskolan.
Även borgerligheten har sina studieförbund, som det av Centerpartiet och Liberalerna grundade Studieförbundet Vuxenskolan.Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

I en ny intressant rapport av Timbroskribenten Adam Danieli – ”Kommandohöjder” – identifieras ett antal områden i samhället som innebär fördelar för det socialdemokratiska arbetarepartiet. Till stor del gäller det de nära band som finns mellan partiet och olika intresseorganisationer, samt därtill hörande gynnsamma regelverk.

Ett exempel är att fackföreningsrörelsernas verksamhet inte regleras av lag, vilket möjliggör det ofta påtalade och kritiserade faktum att LO-facken kan fortsätta ge ekonomiskt och politiskt stöd till Socialdemokraterna – trots att bara ungefär en tredjedel av medlemmarna sympatiserar med partiet i fråga. Det hör förvisso till saken att LO-facken var med om att grunda partiet, en gemensam historia som är svår att bortse från.

Rapporten tar också upp sådant som att Hyresgästföreningen – som har rätt att ta ut en avgift från samtliga hyresgäster i Sverige – använder en del av sina medel till partipolitisk opinionsbildning, eller att den största mottagaren av statsanslag från folkbildningsrådet är det av bland annat Socialdemokraterna grundade Arbetarnas bildningsförbund (ABF).

”Inte minst är det värt att reflektera över frågan om hur de LO-medlemmar eller hyresgäster som inte är socialdemokrater ska få sina åsikter respekterade.”

Debatten om statlig finansiering av civilsamhälleliga organisationer, och om som i detta fall deras kopplingar till ett parti, är inte ny. Diskussionen som sådan är välbehövlig. Nog kan det finnas diskutabla aspekter där reformer vore på sin plats. Inte minst är det värt att reflektera över frågan om hur de LO-medlemmar eller hyresgäster som inte är socialdemokrater ska få sina åsikter respekterade.

Samtidigt kan de återkommande protesterna också vittna om en viss oförståelse för, och kylig inställning till, civilsamhällets roll. Ofta kritiseras vänstern med rätta för att ha en bristande uppskattning för civilsamhället och för att vara tyst vad gäller dess frihet. Men det är en kritik som också kan riktas mot delar av borgerligheten, och än mer det populistiska Sverigedemokraternas skepsis mot samhällets fria sfärer.

Om vänstersidans största parti under dess historia haft en självklar folkrörelseprägel har det inte sett ut riktigt likadant på den borgerliga sidan, där det snarare är Kristdemokraterna och Liberalerna som inte minst historiskt stått för kopplingarna till civilsamhället i form av frikyrkorna och nykterhetsrörelsen, och som åtminstone i Kristdemokraternas fall aktivt brukar framhålla civilsamhället som en väsentlig del av samhället.

Det kan kontrasteras mot ett större fokus i moderata och centerpartistiska sammanhang på professionalism respektive lokalsamhället. Så uttrycks olika partikulturer. Även om det förvisso kan nämnas att även Moderaterna och Centerpartiet har sina studieförbund, Medborgarskolan och Studieförbundet Vuxenskolan – och även de tar emot statligt stöd.

Att det från politikens sida har funnits bristande förståelse för civilsamhällets betydelse har också bidragit till att försvaga det. Se där en delorsak till varför hemvärn, frivilligbrandkårer och folkhögskolor inte fått det starka stöd som dylika organisationer och institutioner borde förtjäna. Att stå upp för det fria och livaktiga civilsamhället borde istället vara en gemensam borgerlig ambition.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.