Miljoner skäl att lämna city

Förra året flyttade integrationsminister Erik Ullenhag sitt eget kontor till Stockholmsförorten Rinkeby under en vecka; nu ger regeringen Diskrimineringsombuds­mannen i uppdrag att göra det samma, men mer permanent.
Ledare • Publicerad 11 juni 2013

Tanken med båda initiativen är att öka samhällets institutionella närvaro i problemområden. ”Statliga och kommunala institutioner ska finnas när­varande där människor upplever sig som längst bort från samhället”, skriver Ullenhag i en debattartikel.

Men han knyter också visa ekonomiska förhoppningar till utlokaliseringen av DO. Lunchrestauranger och serviceföretag får nya potentiella kunder även om man kan undra hur långt en myndighet med omkring 100 anställda räcker som tillväxtmotor.

Liksom Ullenhags tidigare utlokali­sering av sitt eget kontor, kommer även denna med stor sannolikhet att kritiseras såsom innehållslös signal­politik. Och visst är åtgärden symbolisk – vilket dock inte är det samma som att den skulle sakna reellt värde. En symbol, med Nationalencyklopedins definition, är en företeelse som på ett koncentrerat sätt ger uttryck för viss annan företeelse. I utlokaliseringen kommer värden som delaktighet och närvaro till uttryck; i koncentrationen av myndigheter till Stockholms innerstad symboliseras motsatsen, inte bara gentemot problemstadsdelar utan också gentemot landet i övrigt.

Här finns en parallell med den ökade statliga närvaro som efterfrågas i exempelvis Kalmar län. Ekonomiskt och demografiskt skulle effekten kanske inte bli direkt avgörande, men som erkännande av landsdelens existens skulle en myndighetsetablering vara av stor betydelse.

Utlokalisering av myndigheter har dock även en annan finess, nämligen att symboliken går att kombinera med besparingar. Ullenhag nämner inte denna aspekt, men i förra månaden kom från Ekonomistyrningsverket rapporten ”Statens lokalförsörjning” som talade om betydande besparingar som kan göras om statliga myndigheter lämnar huvudstadens centrum. DO, som har sina lokaler på Norrmalm, betalar en årshyra på 3447 kronor per kvadratmeter; med drygt 3000 kvadratmeter kontorsyta blir det en avsevärd kostnad.

Mot bakgrund av att två tredjedelar av den lokalyta som de statliga myndigheterna disponerar i Stockholms kommun ligger i Stockholms centrala delar, tog regeringen för några veckor sedan dessutom initiativ till fördjupad analys av lokalbehov och ekonomiska prioriteringar. Civilminister Stefan Attefall hoppas att det på detta sätt ska ”frigöras mycket pengar som kunde användas till myndigheternas kärnverksamhet”.

Att man sedan ofta har haft anledning att undra vad DO:s kärnverksamhet egentligen är, det är en annan fråga.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.