Annons

Midvintern blev plötsligt än mörkare

Anonyma vittnen lär inte i sig leda till regeringens utlovade paradigmskifte i fråga om gängvåldet. Men som de fortsatta skjutningarna i Kalmar visar så behövs fler verktyg i kampen mot våldet.
Ledare • Publicerad 21 december 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Det är alltid mörkast före gryningen.
Det är alltid mörkast före gryningen.Foto: Mats Holmertz

En tonåring, skjuten i ansiktet. Den relativt lugna period i Kalmar som följde efter våldets vår har nu fått ett våldsamt slut, just när mörkret ligger som tyngst. Längtan efter ljuset förenas i år med frågan: Ska det aldrig bli någon ände på skottlossningarna? En fråga som ställs runt många köks- och kaffebord runtom i Sverige nuförtiden.

Den borgerliga regeringen, som delvis röstades fram just för att hantera det eskalerande våldet som de tidigare rödgröna regeringarna hade misslyckats med att stävja, har mycket att leva upp till. Under valrörelsen utlovades förändring.

Annons

Ett steg i regeringens ambition att få bukt med våldet togs just i dagarna. Under tisdagen presenterade Tidöavtalets fyra partier gemensamt ett ”trygghetspaket” med åtgärder:

Visitationszoner och anonyma vittnen ska utredas; en proposition ska läggas fram om att kommunernas brottsförebyggande arbete ska regleras i lag; och i en lagrådsremiss föreslår regeringen att de kommunala socialnämnderna ska få möjligheten att besluta om så kallade öppna insatser till barn redan från tolv års ålder, även utan vårdnadshavarnas samtycke. Dagen dessförinnan beslutade regeringen även att tillsätta ett råd mot organiserad brottslighet.

”Kommunen har lagt över 40 miljoner de senaste åren på förebyggande åtgärder. Något som uppenbarligen inte har räckt. Det behövs fler verktyg i kampen mot våldsverkarna.”

Förslagen om anonyma vittnen och visitationszoner har debatterats ad nauseam, och inte utan anledning. I frågor som, i och med deras koppling till en bredare diskussion om rättsstaten och dess principer, har viss kontroversiell laddning är det nyttigt att förslagen blir ordentligt genomlysta.

Men det vore fel att tro att något sådant som anonyma vittnen är detsamma som rättsstatens undergång. Liknande system finns i andra liberala demokratier vars genuina respekt för rättsstatliga principer knappast kan betvivlas, som Norge och Finland.

Dock ska man inte heller inbilla sig att det kommer vara det verktyg som får de kriminella gängen på fall. Det kommer sannolikt snarare röra sig om ett mer perifert verktyg, med tanke på det låga bevisvärde ett anonymt vittne kommer anses ha.

Därmed inte sagt att det kommer vara värdelöst. Antalet skjutningar i Sverige är betydligt högre än i grannländerna; att anonyma vittnen i dessa länder knappt används betyder inte att så också kommer bli fallet här. Polis och åklagare i Sverige har själva önskat möjligheten att kunna använda anonyma vittnen på grund av det allvarliga läget. Det hade kunna vara en hjälp för att bryta den tystnadskultur som hindrar värdefull information från att komma fram när ett vittne inte vågar berätta.

Som kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S) konstaterade i tisdagens Barometern-OT har kommunen lagt över 40 miljoner de senaste åren på trygghetsåtgärder. Något som uppenbarligen inte har räckt. Skjutningarna skedde ändå. Det behövs fler verktyg i kampen mot våldsverkarna.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons