Mer övervakning om Bryssel får bestämma

Sverige har ett ansvar för att det totalitära lagförslaget inte blir verklighet.
Ledare • Publicerad 16 mars 2023
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Om Chat control går igenom äntrar vi en ny era av självcensur.
Om Chat control går igenom äntrar vi en ny era av självcensur.

Här kommer ett stycke dåliga nyheter. Håll i er: EU har tagit upp kampen mot barnpornografi. Vår alldeles egna Ylva Johansson, kommissionär för inrikesfrågor, är ansvarig för ett kontroversiellt förslag som kommit att kallas Chat control. Syftet är ädelt: Ta fast förbrytarna som exploaterar barn på nätet. Metoden mindre så: Massövervakning av all digital kommunikation.

I praktiken innebär nämligen förslaget att företag som tillhandahåller digitala tjänster, som Google eller Meta (Facebook, Instagram, Whatsapp), automatiskt tvingas gå igenom all korrespondens. Misstänkt material sedan ska överlämnas till polis.

Motsvarigheter till sådan praxis går enbart att hitta i totalitära stater. Ett övervakat digitalt samtal kommer omisskännligen leda till självcensur. För att inte tala om den hämmade möjligheten för journalister att ha hemliga källor.

Men är det inte värt det om bara så ett barn räddas? Som så ofta i integritetsdebatten kanske något muttrar: ”Jag har rent mjöl i påsen, jag har inget att dölja”. Låt oss därför påminnas om att lagen är föränderlig. Mjölet i din påse är rent fram tills någon annan bestämmer att det inte är det. Dessutom tenderar övervakningsteknologi att snabbt implementeras på nya användningsområden så fort den normaliserats.

Och den principiella integritetsaspekten åsido. Den som på riktigt vill stoppa sexualförbrytare skulle akta sig för verktygen som lär användas under Chat control. De är helt enkelt för dåliga för ändamålet, av rent tekniska skäl.

Framgångarna inom AI-utveckling har varit på allas läppar de senaste månaderna, främst på grund av lanseringen av den virtuella assistenten Chat GPT. Men låt er inte luras av medieklassens förtjusning över verktyget. Dagens AI är inte så sofistikerad som man kan tro. Den mest avancerade teknologin är den som finns i Teslas självkörande bilar. Den klarar av att följa en vit linje på vägen. Nästan.

”Kontext är knepigt för en robot.”

Låter man en sådan AI leta efter barnporr bland digitala bilder har den fel i 80 procent av fallen. Kontext är knepigt för en robot. Den kan bland annat plocka ut semesterbilder från en badstrand, intima bilder av vuxna som tagits med samtycke eller läkarbilder. Ni vet, sådant som vanliga människor kan tänkas skicka till varandra. Dessa bilder kommer sedan skickas till en tredje part för analys.

För det är vanligt, hederligt folk som kommer att drabbas. Pedofilerna kommer hitta nya sätt att kringgå systemet. Det går att kryptera mejl på egen hand eller skaffa sig en olaglig app. Har man väl bestämt sig för att bryta mot lagen kommer inte något så simpelt som ett digitalt filter stoppa en.

Europaparlamentet röstar om Chat Control i oktober. Går förslaget igenom inträffar den sämsta av världar. Pedofilerna får gå fria, samtidigt som samtliga EU-medborgare får sin dagliga digitala korrespondens granskad av en ansiktslös maktaktör. Sverige har under sin tid som ordförandeland i EU därför ett ansvar att uppmärksamma och ompröva galenskapen.

Margareta BarabashSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.