GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Mer försvarlig retorik från S tack

Den pågående försvarsövningen i Stockholms skärgård påminner om de internationella försvarssamarbetenas värde för Sverige. Amerikansk militär är viktigare för svensk säkerhet än vad Socialdemokraterna vill erkänna.
Ledare • Publicerad onsdag 05:59
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Antiamerikanism inget för svenskt försvar.
Antiamerikanism inget för svenskt försvar.
Foto: Försvarsmakten

I dagarna pågår försvarsövning Archipelago Endeavour i Stockholms skärgård. Ett hundratal amerikanska marinkårssoldater – som landade på Skavsta flygplats utanför Stockholm i fredags – övar strid i skärgårdsmiljö med det svenska Amfibieregementet – totalt cirka 350 man. Ett kunskaps- och erfarenhetsutbyte med övning i bland annat prickskytte och landstigning som visat sig värdefullt – det är tredje gången övningen genomförs.

Övningar med amerikansk militär – liksom partnerskapet med Nato – är av stor betydelse för den svenska försvarsförmågan. För en borgerlig är det något så självklart att det nästan inte behöver påtalas. Men inte så bland övriga partier. Vad gäller Nato motsäger sig såväl Vänsterpartiet som regeringspartierna fortfarande medlemskap, och Sverigedemokraterna har först nyligen ändrat sig.

Ett uttryck för både ett slags isolationism och anti-amerikanism liksom för en föråldrad alliansfrihet.

”Socialdemokraternas retorik på det försvarspolitiska området brukar annars präglas av en annan ton.”

Löfven må visserligen ha påtalat värdet i den transatlantiska länken – det vill säga de viktiga relationerna mellan USA och Europa, vilket förvisso är bredare än endast försvarssamarbeten – under sin regeringsförklaring på tisdagen, men Socialdemokraternas retorik på det försvarspolitiska området brukar annars präglas av en annan ton. Så fort Trump blev president tog man tillfället att ge uttryck för Nato-skepsis.

Som den nu pågående övningen i skärgården visar är det dock en retorik som rimmar illa med hur verkligheten faktiskt ser ut. Försvarsövningarna tillsammans med USA i synnerhet och Nato i allmänhet är långtgående och återkommande, och av stort värde för Sverige.

Det vore på hög tid att dessa faktum återspeglades även hos Socialdemokraterna, om partiet menar allvar med att värna det svenska försvaret och dess förmåga. Att Vänsterpartiet och Miljöpartiet i högre grad präglas av skepsis mot USA och Nato är en sak, men från ett statsbärande parti borde man kunna vänta sig bättre.

Antiamerikanism är inget för svenskt försvar. Det borde inte heller vara det för det dominerande partiet i den rödgröna delen av riksdagen.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.