Mer än Reinfeldteffekt

Ledare • Publicerad 3 november 2003

Nu talar media om moderaternas nya Reinfeldteffekt: i Temos senaste mätning har partisympatierna lyft i raketfart till mellan 23 och 24 procent. Det måste vara den nye partiledaren Fredrik Reinfeldts insats.

Kanske har han hjälpt moderaterna in i mediernas mysvärme igen. Men uppgången har egentligen lunkat på i det tysta alltsedan förra valet i september 2002. Vad vi nu ser är bara hur förlorade sympatisörer återvinns i snabbare takt.

Det är utmärkt att moderaterna går fram, för partiet är det parti som har det mest utmejslade alternativet för ökad tillväxt i ett friare samhälle.

Men det är dystert att se hur framgång för ett borgerligt parti åter innebär tillbakagång för ett annat - denna gång folkpartiet. Det viktiga är ändå att de borgerliga samfällt sätter socialdemokratin på politikens åskådarplats.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.