GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Medborgarpaneler i maktens tjänst

Medborgarpaneler är en ny idé som vinner i popularitet. Men den passar sämre in i den svenska demokratiska traditionen än i den franska.
Ledare • Publicerad 18 januari 2023
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Fullmäktige i Oskarshamn. Representerar medborgarna.
Fullmäktige i Oskarshamn. Representerar medborgarna.Foto: Johan Winsell

Den franske presidenten Emmaunel Macron inrättade 2019 ett medborgarråd för klimatet. 150 slumpvis utvalda medborgare lämnade sedermera 150 förslag på klimatförbättringar, däribland förbudet mot infravärmare på caféernas uteserveringar.

Macrons initiativ har ökat intresset för medborgarpaneler världen över. Tanken är att representativt urval av invånare samlas för att diskutera igenom sakfrågor, biträdda av experter och att de sedan lämnar förslag på lösningar. Metoden anses minska polariseringen och samtidigt stärka tilltron till det offentliga samtalet.

I en intressant analys över folkstyrets utveckling i Sverige menar professorn i statskunskap vid Åbo akademi, Kimmo Grönlund, att denna ”demokratiska innovation” bör användas för att komplettera den partidominerade demokratin.

På beskrivningen av det demokratiska tillståndet lär många stämma in. Grönlund påtalar hur partierna och staten vuxit samman och att det demokratiska deltagandet minskar. Den offentliga makten ska utgå från folket, inte från partierna, understryker han.

Det är dock ingen slump att en metod som denna får fäste i ett land som Frankrike. Partierna inte minst Macrons eget, är toppstyrda organisationer utan solida medlemsbaser. Partier avvecklas, reformeras och uppstår på nytt. Det går inte att jämföra med det svenska folkrörelsekopplade partiväsendet med nationell, regional och lokal organisation där partierna också utgör en arena för möten mellan sympatisörer och valda. I den kontexten fungerar medborgarpaneler som en brygga mellan väljare och valda. I den nordiska kulturen har partierna i vart fall haft den funktionen. och har den trots allt i viss mån också i dag.

”I den kontexten fungerar medborgarpaneler som en brygga mellan väljare och valda. I den nordiska kulturen har partierna i vart fall haft den funktionen.”

Olika former av deltagar- och direktdemokratiska reformförslag - lokala folkomröstningar, medborgarförslag och paneler - motiveras ofta också utifrån miljö- eller klimatperspektiv. Kanske är det därför som den liberala kritiken mot paneler ofta inskränks till att de kan bli forum för aktivism från de mest politiskt engagerade medborgarna.

Ett annat problem är hur målkonflikter hanteras mellan olika paneler. Panelerna får lätt en enfrågekaraktär vilket skapar bilden av en politik fri från komplexa avvägningar mellan olika intressen. De som med frenesi talar om klimatpaneler, vill de också se paneler gällande näringslivsutveckling och skatter?

Att inrätta ett råd blir i sig från politiskt håll ett prioriterande av en särskild fråga. Råden äger ju inte själva vilken sakfråga som ska behandlas. Därför är det förenklat att säga att råden är så mycket mer självständiga från staten än de politiska partierna. I själva verket är råden underordnade och handlar på uppdrag av den etablerade makten, oavsett om den är nationell, regional eller lokal. Frågan är därmed om det verkligen är en fördel - utan kanske i själva verket en nackdel - om den offentliga makten utgår från paneler istället för partier?

Martin TunströmSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.