unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Medborgare utan chans?

Medborgare har betydligt svårare än myndigheter att få sina ärenden prövade i högre instans. Varför kan ingen svara på.
Kammarrätten i Jönköping. Överrätt för bland annat Kalmar län.
Kammarrätten i Jönköping. Överrätt för bland annat Kalmar län.
Foto: Per Bodin
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Råder likhet inför lagen mellan medborgare och myndigheter? I en rättsstat måste frågan återkommande ställas.

En medborgare som överklagar ett avgörande från förvaltningsrätten, det kan gälla ekonomiskt bistånd eller ett beslut från Försäkringskassan - nekas i 92 procent av fallen en ny prövning i Kammarrätten, den högre domstolen.

För myndigheter är möjligheten att få ett nytt beslut betydligt större. I socialtjänstmål där skillnaden är som störst har det ”allmänna” 579 procent större chans att få saken prövad jämfört med enskilda.

Siffrorna kan inte tas som ett bevis på att medborgare missgynnas av domstolar eller att myndigheter har en gräddfil till en ny prövning i eget intresse. Det finns mycket som talar emot misstanken om att medborgaren särbehandlas negativt.

Statistiken kan ju också tolkas som att rättssäkerheten i Sverige är mycket hög. Myndigheters beslut står nio av tio gånger fast efter ett överklagande till Förvaltningsrätten. Att Kammarrätten avvisar fler ansökningar om prövning från medborgare än från myndigheter kan helt enkelt ses på samma sätt, som att överklagandena från medborgare helt saknar grund och att besluten såväl från myndighet som förvaltningsrätt är korrekta.

Att hänvisa till statistik i juridik kan vara direkt vilseledande, som när det i debatten understryks att utredningar mot poliser ofta läggs ned. Det är svårt att addera enskilda rättsfall som är inbördes olika med varandra. I varje fall görs en bedömning av domstolen.

Men kan motsatsen, att medborgaren har sämre förutsättningar, helt avvisas? Skillnaden är trots allt inte försumbar. I vilket fall måste frågan ställas. Att det krävs ett prövningstillstånd för att få sin sak i andra instans i merparten av mål är dessutom en relativt modern företeelse och det var aldrig tanken att tillståndet skulle vara huvudregeln.

I Förvaltningsrättslig Tidskrift analyserar juristerna Alice Risenfors, Sebastian Wejedal och Louise Holm denna så centrala frågeställning om rättssäkerhet. De presenterar själva inget svar på frågan om fler förvaltningsärenden borde ha prövats i högre domstol. Men de slår fast att det finns starka skäl att gå vidare och undersöka vad orsakerna kan vara.

En möjlighet för att återknyta till litteraturen på området är att den enskilde har svårt att övertygande motivera varför Kammarrätten ska ta upp målet. Här ges vanligen till skillnad från brottmål inte någon rättshjälp från staten. Man får driva målet av egen kraft utan hjälp av någon advokat. Myndigheter däremot har tillgång till egna jurister och experter.

Det kan också vara så att domstolarna är mindre benägna att ta upp fall när det är en enskild som klagar, men att de lättare accepterar överklaganden från myndigheter. Det kallas av författarna för en ”myndighetsbias”. Den är svår att föreställa sig i svensk kontext med vår domartradition. Men just föreställningar om hur den rättsliga verkligheten bör vara kan också skymma blicken för hur den egentligen är.

Vi är vana att tala om rättssäkerhet i olika bemärkelser när det gäller brottmål, men det är inte lika vanligt att diskutera medborgarens rättigheter och möjligheter att bli rättvist bedömda när det gäller den rättsliga relationen med myndigheter.

I många förvaltningsmål befinner sig medborgaren i något av ett rejält underläge. Det kan handla om frågor som rör socialtjänst eller försäkringskassa. Och därför måste frågan om likhet inför lagen ställas varje dag i det goda rättssamhället.

Läs mer

Kalmar: Person i vattnet tog sig upp på egen hand

Kalmar. Strax efter klockan 17 på lördagen kom ett larm om ett drunkningstillbud vid en badplats vid Skatstigen i Bergavik.

Trafikolycka i korsning i Berga i Kalmar

Kalmar. Klockan 15.30 kom ett larm om en kollision mellan två personbilar i Berga i Kalmar.

Bilist körde ner mitträcket – orsakade långa köer på riksväg 25

Nybro. Vid 14-tiden på lördagen inträffade en singelolycka på riksväg 25.
Bilist körde ner mitträcket – orsakade långa köer på riksväg 25

TV: Här överraskar de med dansuppvisning i centrum

Kalmar. Happy Dance visade upp en rad stilar, från barndans till burlesque
TV: Här överraskar de med dansuppvisning i centrum

Ordnar aktieträff för kvinnor: ”Vi är så totalt annorlunda”

Bonus Weekend. Bjuder alla kvinnor på en digital föreläsning om aktier på internationella kvinnodagen.
Ordnar aktieträff för kvinnor: ”Vi är så totalt annorlunda”

Viltköttet – en succé på sjukhusmenyn i Kalmar län

Kalmar. Det började med ett politiskt beslut som blev till ett test. Nu serveras vildsvinskött på både sjukhus och i skolor i länet.
Viltköttet – en succé på sjukhusmenyn i Kalmar län

Länsstyrelsen sätter ned foten i fiberbråk – väg ska återställas

Fibersatsningen i Rugstorp. Nybro Energi måste återställa vägavsnitt med ny beläggning om fiberkablar grävs i Rugstorp.
Länsstyrelsen sätter ned foten i fiberbråk – väg ska återställas

Rydström om nyförvärvet: "Aktuell på söndag"

KFF. Kalmar FF tar emot Brage i Svenska cupen på söndag.
Rydström om nyförvärvet: "Aktuell på söndag"

Insändare: ”Det råder förvirring över vaccinationsprogrammet”

Insändare. ”Vissa kommuner/regioner måste prioritera om listan.”
Insändare: ”Det råder förvirring över vaccinationsprogrammet”

Ulf Carlsson: Nu är det dags att betala tillbaka vår skuld till Polens kvinnor

Krönika. Och det räcker inte bara med snack.
Ulf Carlsson: Nu är det dags att betala tillbaka vår skuld till Polens kvinnor

Olycka: Bilist körde av E22 – hamnade i diket

Kalmar. Enligt trygghets- och larmcentralen behövde ingen person föras till sjukhus med ambulans.