Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Med Rut blir det dumt att jobba svart

Alliansen förbättrade svenskarnas skattemoral.
Sedan Anders Borg tillträdde som finansminister uppskattar Skatteverket att köpen av svarta tjänster har minskat med 75 procent.
Sedan Anders Borg tillträdde som finansminister uppskattar Skatteverket att köpen av svarta tjänster har minskat med 75 procent.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Om man får tro Skatteverket, och det får man i allmänhet, har en häpnadsväckande förstärkning av svenskarnas skattemoral skett under de senaste femton åren.

I en opinionsundersökning som gjordes 2005 sa nästan 40 procent att de skulle försöka köpa arbetet svart om de skulle anlita någon för ett arbete i sitt hem. 2019 hade den andelen minskat till 24 procent. I andra änden av skalan var det år 2005 elva procent av de tillfrågade som sa att de absolut inte skulle köpa arbete svart. 2019 sa 32 procent av de tillfrågade detta.

Hur förklarar man en sådan remarkabel normförändring? Det kan knappast vara att skatteintäkterna förvaltas så mycket mer omsorgsfullt nu. Däremot kan det ha bidragit att kontanter har fallit ur bruk och att Skatteverket gör mer kontroller. Förklaringen framför andra, även från myndigheten, är dock Alliansens reformer.

Rot- och rutavdrag har förändrat det så kallade relativpriset mellan vit- och svartköp. När skillnaden är liten framstår det bara som dumt att krångla med regelbrott. När det är dumt blir det heller inget att skryta med. När det inte är något att skryta med, förlorar det i status. Att hålla sig till reglerna blir den nya normen.

Att förändra svenskarnas skattemoral var inget framträdande mål med rutavdraget. Men genom att systemet kom att uppmuntra hederlighet, blev stärkt skattemoral en positiv bieffekt.

Men allt är inte frid och fröjd. Skatteverket har frågat om medvetna köp av svartarbete. Risken för omfattande omedvetna köp finns dock kvar, liksom frestelsen att inte ta reda på hur vissa varor och tjänster kan vara så billiga som de är. Här återstår reformbehovet.

Läs mer