GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Martin Tunström: Med populisterna politiseras Sverige

Sverigedemokraternas avgångskrav på Anders Tegnell påminner om populiströrelsens antipatier för självständiga myndigheter och fria institutioner.
Ersätter självständiga myndigheter med mer politisk makt..
Ersätter självständiga myndigheter med mer politisk makt..
Foto: Henrik Montgomery/TT
Detta är en personligt skriven text i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

När Jimmie Åkesson inför söndagens partiledardebatt krävde statsepidemiolog Anders Tegnells avgång sågs det som ett strategiskt drag. Sverigedemokraternas frågor om migration och integration har helt hamnat i skuggan av kampen mot corona. I motsats till vad svenska statsvetare varnat för har etablerade icke-populistiska krafter stärkts i kölvattnet av corona i västvärlden. Det svenska landskapet förändras nu också. Moderaterna är åter näst största parti i väljarkåren medan SD tappar mark och stämningen mellan Januaripartierna för tankarna till familjemiddagen i en Lars Norén pjäs.

Det finns hård kritik mot Folkhälsomyndighetens och regeringens linje också i liberala kretsar där tuffare restriktioner efterlyses. För statsminister Stefan Löfven kommer dock kravet på Tegnells avgång lägligt. När Åkesson riktar kritiken och ansvarsutkrävandet mot Tegnell flyttas fokus och ansvaret från regeringen till Folkhälsomyndigheten vilket passar regeringen utmärkt.

Utspelet bör dock inte bara betraktas utifrån strategiska överväganden utan bör förstås utifrån ideologisk grundsyn. Att regeringen inte kan sparka Tegnell eftersom han är tillsatt av myndighetens generaldirektör bekommer inte SD-ledaren. I partiets tradition och kultur finns en långtgående misstänksamhet mot starka myndigheter som anses förvanska den folkvilja som SD själva är den rättmätiga uttolkaren av.

Men myndigheter, ämbetsmän, forskare och press, har snarare ett annat uppdrag; att förädla folkviljan. Att utreda, ge underlag och att verkställa de valda representanternas beslut.

SD kritiserar gärna byråkratin, men partiet sätter den starka staten framför de självständiga myndigheterna. Om regeringen kan sparka underordnade chefer inom myndigheterna blir förvaltningen direktstyrd från Rosenbad och departementen. Myndigheternas lojalitetsgrund flyttas från lagstiftningen till politiken. Profession ersättas av politik. Populisterna politiserar institution efter institution. Det är således mer av långsiktig ideologi än kortsiktig strategi bakom Åkessons avgångskrav.

Läs mer