GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Med kronvittnen mot gängvåldet

Dödsvåldets orsaker är en komplex väv, som kräver en mångfald av verktyg för att lösas upp.
Det är inte alltid bra att ligga i topp.
Det är inte alltid bra att ligga i topp.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Sverige går mot nya höjder: Värst smittspridning i EU, högst arbetslöshet i EU, och nu även störst andel dödsskjutningar i Europa.

Brottsförebyggande rådet har studerat det dödliga skjutvapenvåldet i Sverige och även jämfört med övriga Europa. Från att under 00-talet ha legat i botten av statistiken hör man nu till de allra värsta länderna. En dramatisk ökning sedan 2013 som inte går att se i något annat europeiskt land, enligt Brå:s utredare.

Inte bara den höga ökningen i sig sticker ut. Att dödsskjutningar ökar överhuvudtaget är något av ett unikum.

Den läsare behöver inte ursäktas som känner ett visst mått av ödesmättad defaitism när rapporten slår fast att det efter en så pass lång och ihållande förändring är ”tveksamt om utvecklingen fortfarande kan beskrivas som en plötslig eller tillfällig ökning”.

En mer akademiskt återhållsam formulering av den iakttagelse om ”det nya normala” som gjorts i mer vardagliga diskussioner framför tv:n, runt köksborden eller i kafferummen.

Samtidigt menar rapportförfattarna att det saknas bra svar på varför Sverige har denna utveckling, som inte tycks ske i övriga Europa.

"Våldet har en tydlig koppling till gängkriminaliteten och knarkhandeln."

Men hypoteser finns, som också redovisas i rapporten: Migration och dess följande integrationsproblem, etnisk mångfald, hög andel unga män, tillgängligheten till vapen med mera. Enskilda faktorer som dock inte är unika för Sverige. Rapportförfattarna landar i att förklaringen bakom våldet inte är ”uppenbar”. Desto mer uppenbart är behovet av gediget underlag i denna fråga.

Något som dock är klarlagt är att våldet har en tydlig koppling till gängkriminaliteten och knarkhandeln. Åtta av tio dödsskjutningar sker inom den kriminella miljön.

Att behovet av krafttag mot gängkriminaliteten numera inses av fler är en positiv förändring. Även om mången väljare säkert känner viss frustration över ideliga presskonferenser med regeringsministrar, yttranden om brottens förkastlighet, och förslag som kan uppfattas som tandlösa eller missriktade.

Något som dock kan bli en viktig verktyg i framtiden är det förslag som presenterades denna vecka av regeringens särskilda utredare, att införa så kallade kronvittnen. I utbyte mot strafflindring ska kriminella kunna bistå utredningar genom att vittna mot andra kriminella. Något som chefen för dåvarande Rikskriminalpolisen efterlyste redan för snart tio år sedan.

Även om det har sina risker är det ändock bättre en ett annat förslag som blivit något av en fix idé hos somliga borgerliga, nämligen anonyma vittnen – vilket vore problematiskt ur rättssäkerhetsperspektiv.

Kronvittnen skulle förvisso inte utgöra någon universallösning. Men det kan vara en pusselbit.

Läs mer