Med AI kan skolan bli mer jämlik

Digitalisering och AI kan vara en stor del av lösningen för att skapa en mer relevant och effektiv utbildning för våra elever, skriver Michael Ländin (s) i ett svar på ledaren i onsdagens tidning.
Ledare • Publicerad 15 mars 2023
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Jag vill här förtydliga och bemöta några av de punkter som har lyfts av ledarsidan.

Digitalisering och AI kan bidra till att förbereda våra elever för en alltmer teknikdriven arbetsmarknad, skriver Michael Ländin (S).
Digitalisering och AI kan bidra till att förbereda våra elever för en alltmer teknikdriven arbetsmarknad, skriver Michael Ländin (S).Foto: Pia Olofsson

För det första vill jag klargöra att mitt syfte inte är att ersätta fysiska läroböcker helt och hållet. Tvärtom, jag erkänner redan i min ursprungliga debattartikel att det har sina fördelar och kan vara viktiga resurser i undervisningen. Jag argumenterar istället för att komplettera dem med digitala verktyg och AI, i syfte att förbättra och individualisera elevernas lärande.

Jag ser framför mig hur AI skulle kunna individualisera undervisningen för varje elev. AI skulle enskilt kunna svara på frågor, kontrollera kunskaper och stötta elever för att klara godkända betyg men även till att öka intresset bland högpresterande. Detta leder till att lärarna får tid över för professionell utveckling, för att förbättra färdigheter och hålla sig uppdaterade med forskning och bästa praxis. Mer tid ger också möjlighet att planera och förbereda kreativa och engagerande lektioner.

Som politiker och samhällsengagerad medborgare inser jag vikten av att både lärare och elever är välutrustade för att möta framtidens utmaningar. Det är därför jag betonar lärarnas centrala roll i denna process, och vikten av att de får adekvat utbildning och stöd för att implementera nya tekniker och AI i klassrummet.

Jag är medveten om att digitalisering och AI innebär risker, såsom fusk och påverkan på kreativt tänkande. Men jag tror att vi, genom ansvarsfull användning och genom att sätta upp riktlinjer och regler för teknikens användning i skolan, kan hantera dessa risker och skapa en balans mellan traditionella och digitala metoder i undervisningen.

Digitalisering och AI kan bidra till att förbereda våra elever för en alltmer teknikdriven arbetsmarknad. Genom att ge dem möjlighet att lära sig om och arbeta med dessa verktyg redan under skoltiden, ger vi dem en stabil grund att stå på när de kliver ut i arbetslivet. Jag vill verkligen betona att utan denna grund, finns det enorma risker att stora grupper står väldigt långt ifrån arbetsmarknaden.

”Slutligen vill jag understryka att vi måste säkerställa att alla elever har tillgång till digitala verktyg och att digitaliseringen inte leder till ökad ojämlikhet”

Slutligen vill jag understryka att vi måste säkerställa att alla elever har tillgång till digitala verktyg och att digitaliseringen inte leder till ökad ojämlikhet. Genom att investera i teknik och utbildning på rätt sätt kan vi skapa en mer jämlik och inkluderande skola för alla våra elever.

Sammanfattningsvis tror jag att digitalisering och AI kan vara en stor del av lösningen för att skapa en mer relevant och effektiv utbildning för våra elever. Genom att anpassa skolan till samhällets förändringar och arbeta tillsammans med lärare, elever och föräldrar, kan vi skapa en bättre framtid för alla.

Michael Ländin (s),

Ordförande omsorgsnämnden Kalmar

Ersättare Riksdagen för Socialdemokraterna

Michael Ländin.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.