unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Många problem med månggifte

Hedrande att regeringen vill värna det tvåsamma äktenskapet gentemot månggiften, trots grupperingar inom januaripartierna som vill luckra upp kärnfamiljen.
Utöver de rent personliga problemen får månggifte även samhälleliga konsekvenser.
Utöver de rent personliga problemen får månggifte även samhälleliga konsekvenser.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Äktenskapet är en av de mest grundläggande institutionerna i den västerländska samhällsordningen. Att regeringen nu faktiskt i en lagrådsremiss föreslår att skydda dess traditionella form, genom att strama upp reglerna för månggiften som ingåtts utomlands, förtjänar ett erkännande.

Det går på tvärs mot, förvisso inte det allmänna rättsmedvetandet, men väl en växande opinion både i samhället och i flera av januaripartierna, inom vilka det finns en ström av normkritiska medlemmar som vill montera ned kärnfamiljen och rekonstruera äktenskapsbalken så att den blir vad de kallar ”antalsneutral”.

Det var inte många år sen Centerpartiet tänkte föreslå legaliserande av månggifte, något partiledare Annie Lööf också var för under sin tid i ungdomsförbundets styrelse. Den linjen omhuldas fortfarande av CUF. Men de är inte ensamma. Ståndpunkten delas av LUF och dyker ibland upp inom SSU (och MUF, för den delen). Liksom av en del inom moderpartierna. Miljöpartiet blev vid ett kongressbeslut 2007 det första riksdagspartiet att vilja införa en antalsneutral samlevnadslag. En inställning som för övrigt delas av RFSL.

Det monogama äktenskapet ifrågasätts av både progressiva som vill montera ned kärnfamiljen och libertarianer som ej vill att staten ska beblanda sig i familjerelaterade frågor.

Visst, som det kan påpekas: vad en enskild gör i sängkammaren är en privatsak. Men ett äktenskap är mer än romantiska känslor och sexuella relationer. Det är en social enhet, ett ekonomiskt förhållande, ett juridiskt kontrakt mellan två personer, med viktiga konsekvenser för inte bara de två makarna – utan även eventuella barn. Där traderas normer och värderingar. En grundbult i samhällsbygget.

Ett accepterade av månggiften skulle cementera importerade, patriarkala strukturer. Eller som justitieminister Morgan Johansson (S) mer aktivistiskt uttryckte saken: ”Det strider mot våra grundläggande jämställdhetspolitiska strävanden.”

Det bör sägas att månggifte är förenat med fler risker. Kulturer med polygama äktenskap präglas av högre våldsamhet. Samhället blir sårbart när det förekommer onaturliga nivåer av ensamstående män som lever i en ihållande emotionell instabilitet. I längden kan det leda till social marginalisering, sexuella frustrationer och våldtäkter, och annan våldsamhet.

Och ja, det handlar i praktiken nästan alltid om män: det är män som, på ett eller annat sätt, skaffar sig flera hustrur, och män som blir utan familj.

Måhända är det inte jättemånga som berörs direkt av ett förbud. Men det är likväl en principiellt viktig fråga.

Läs mer

Företag döms för bedräglig bilaffär

Torsås. Företagare hade att i system att lura kunder

”Ny chans för företag att söka ekonomiskt omsättningsstöd”

Kalmar. ”Nu fortsätter regeringen och berörda myndigheter att kraftsamla för att stötta företagare som drabbats av restriktioner.”
”Ny chans för företag att söka ekonomiskt omsättningsstöd”

Ovärdig klappjakt mot Busch

Ledare. Beklämmande hur kristdemokratiska kvinnor gång på gång behandlas efter dubbla måttstockar.
Ovärdig klappjakt mot Busch

Spelmissbruk bakom bedrägerier och narkotikabrott

Kalmar. En 29-årig man döms nu vid Kalmar tingsrätt.

Vintern avslutades med värmerekord – varmare än på 60 år i Oskarshamn

Oskarshamn. Mars startar med vårvärme
Vintern avslutades med värmerekord – varmare än på 60 år i Oskarshamn

Tjuvar bröt sig in i fyra fordon på Törnebyvägen

Kalmar. Inbrotten inträffade under natten mellan söndag och måndag.

Okänd tände eld på husvägg på Arrheniusgatan

Kalmar. Händelsen rubriceras som mordbrand.

Oskarshamn: Bilist åtalas – körde sex kilometer för fort

Oskarshamn. Körde för fort på 70-väg.
Oskarshamn: Bilist åtalas – körde sex kilometer för fort

Kalmar: Två rattfyllerier i kommunen i natt

Nyheter. Under natten till tisdagen stoppades två bilförare misstänkta för rattfylleri på olika platser i Kalmar kommun.
Arkivbild.

Debatt om kommunens rykte på långt fullmäktigemöte

Öland. ”Säg inte att oppositionen smutskastar kommunen”
Debatt om kommunens rykte på långt fullmäktigemöte

Åklagare överklagar: ”Finns anledning att betvivla riktigheten i domen”

Skaret-domen. Hansson Skaret friades från misstankar om fornminnesbrott - fel, menar åklagaren.
Åklagare överklagar: ”Finns anledning att betvivla riktigheten i domen”

Planen fastställd för Rälla — murar rivs när väg 136 byggs om

Öland. Trafikverket har fastställt vägplanen för ombyggnad av väg 136.
Planen fastställd för Rälla — murar rivs när väg 136 byggs om