GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Maktskiftet är nära

Sverige går mot ett efterlängtat maktskifte. Men någon segerchampagne lär inte korkas upp.
Ledare • Publicerad 12 september 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det är ett något motsägelsefullt valresultat som börjar att anas. Moderaterna och Kristdemokraterna som utgör basen i regeringsalternativet är båda något stukade. Även Liberalerna gör ett historiskt svagt val. Ändå går vi mot en M+KD regering med stöd från ett Sverigedemokraterna som blivit näst största parti. Sammantaget gör den nya borgerligheten långtifrån något bra val och det finns ingen egentlig seger att fira.

I Solna tappade Moderaterna nästan tre procentenheter.
I Solna tappade Moderaterna nästan tre procentenheter.Foto: Janerik Henriksson / TT

Det har samtidigt varit en valrörelse där sakfrågorna passat både M och KD väl. Båda har dock arbetat i motvind. Dagliga opinionsmätningar satte tidigt bilden av att Moderaterna gick mot en dubbelförlust, båda att bli mindre än SD och förbli i opposition.

En studie av valresultatet visar hur partiernas väljarbaser också fortsätter att förändras. Moderaterna gör relativt sett starka val i Smålandslänen men tappar stort i traditionella väljarfästen i innerstadskvarteren i Stockholm och i Stockholms läns kommuner. M går sämre i Stockholm än i Kalmar! I huvudstaden går istället Socialdemokraterna starkt framåt.

För inte så många år sedan var storstäderna - öppna, kosmopolitiska och framtidsinriktade - och bebodda av högutbildade moderata bastioner. Där skiljde sig Sverige något från kontinenten där vänstern sedan många år dominerat politiken i städer som Köpenhamn, Paris och Berlin. Nu liknar Sverige mer omvärlden. Storstadskärnorna är röda eller gröna. Villaförorterna blå. Landsbygden gul (SD).

Även Kristdemokraterna förlorar stöd i befolkningsviktiga Stockholms län, liksom i flera valdistrikt där partiet varit framträdande ända sedan partiets grundades. I landsbygdskommuner tycks satsningen på bondeförbund och hjärtland ha belönats något. Tappet finns i städerna.

”Moderaterna går bättre i Kalmar än i Stockholm.”

Båda partierna har välkommet nog drivit landsbygdsfrågor och arbetat för att ena stad och land och tona ned motsättningar mellan centrum och periferi.

En amerikaniserad retorik om ”hjärtland” kan emellertid skapa ett främlingskap mellan storstadsväljare och kristdemokrati. Varför ligger hjärtlandet på landsbygden?

Och storstadsväljarna borde vara tilltalade av ett borgerligt budskap om valfrihet i vardagen, öppenhet mot omvärlden och tilltro till människans skapande förmåga. Istället attraherades de av en rödgrön retorik där de urbana väljarna identifieras som upplysta i kampen mot intolerans, främlingsfientlighet med innebörden att höger är dåligt och vänster är bra.

Det ger också Socialdemokraterna problem. Att byta ut väljarbaser och vinna lättrörliga väljare som främst tycker illa om andra är ingen långsiktig strategi. De röster som vinns i Stockholm, förloras på landsorten. Och ska landsortsväljarna vinnas åter flyr de rörliga urbana.

Regeringar bestående av partier med ambitioner att också bli omvalda måste emellertid samla stad och land. En borgerlighet som vill återvinna innerstäderna måste förstå varför de blivit förlorad mark.

Martin TunströmSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.