Lyrbo i blåsväder

Ledare • Publicerad 16 maj 2003

Det är inte ofta en ordförande i en arbetarekommun anklagas för strejkbryteri. Oskarshamns Lis Lyrbo har i alla fall nu råkat i blåsväder av orkanstyrka på Rörelsens mätare.

I dag kan vi läsa på Oskarshamnssidorna hur Kommunal, där hon är medlem, kräver att hon ska uteslutas. Som ordförande i barn- och utbildningsnämnden har hon nämligen låst upp Oscarsgymnasiets dörrar. Ja, det skedde efter nämndbeslut.

Strejkbryteri! dundrar Kommunals länsombudsman Thomas Jönsson. Hon har gjort en ?sviklig handling mot Kommunal?.

Åskvädret ställer många LO-facks attityd till kommunalpolitik i blixtbelysning! Sitter de som valts till styrelser och nämnder på sina stolar som företrädare för medborgarna eller för sina respektive uppdragsgivare inom arbetarrörelsen?

Som medlem i kommunal, satt att vara ordförande i nämnden, har Lis Lyrbo onekligen begått en dödssynd. Hon har bekämpat sin egen organisation. Som vald av Oskarshamns medborgare har hon agerat korrekt. Hon har företrätt Oskarshamns allmänhet, barn och föräldrar och agerat som den arbetsgivarrepresentant hon är. Hon har sett till att unga inte riskerat att missa de nationella proven inför högskolestudierna.

Så heder åt Lis Lyrbo! Men skam åt en hel socialdemokratisk tradition att se förtroendevalda kommunalpolitiker i första hand som maktrepresentanter för fack, HSB och andra delar i Rörelsen.

Man kan undra när socialdemokraterna ska bli ett normalt parti, buret av partiaktiva. Svaret är nu som alltid: aldrig. För Rörelsen är socialdemokraterna den gemensamma etikett som sätts över intresseorganisationer i förening.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.