GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Louise Bringselius: Tacksamheten stärker samhället

Att cynism skulle ha med kompetens eller begåvning att göra är en seglivad myt.
Louise Bringselius
Ledare • Publicerad 13 augusti 2019
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Barometern Oskarshamns-Tidningen politiska etikett är moderat.
Stensö badplats, en plats att vara tacksam för.
Stensö badplats, en plats att vara tacksam för.
Foto: Mats Holmertz

På Storgatan 28 i Kalmar låg min pappas tandläkarmottagning. Från ett fönster kunde man kliva ut på taket till Barometern. Där låg min syster och jag ibland och kikade ned genom de kupolformade takfönstren, medan pappa lagade tänder.

Det var 1970-tal. Praktiken hade min farfar Hjalmar öppnat när familjen kom från Uppsala till Kalmar på 1930-talet. Nu drevs den av min far, som delade sin tid mellan den och de båda mottagningarna i Påryd och Torsås. Utanför stod Frälsningsarmén och sjöng på lördagarna. En gång lät de mig göra dem sällskap, då de sjöng Barnatro. Den lyckan glömmer jag aldrig.

På Stortorget handlade mamma bigarråer och hos fröken Kulzén hittade vi fina gamla bokmärken. Vi körde ned till båthusen på Stensö och fikade, badade i Långviken. Vi promenerade i Djurängsskogen, där min dagmamma en gång välte ett helt träd med en lätt knuff. Att det var genommurket förstod jag först långt senare. I bäcken vid sommarstugan på Öland fångade vi grodor. I Växjö mötte släkten min syster och mig i dörren med orden ”Vad stor du har blivit”. Det kändes bra - men så blev jag lång också.

Det här är några av mina minnesbilder från uppväxten i Kalmar och Småland. Numera är jag rotad i Lund, men kommer regelbundet hem och slås då alltid av en känsla av tacksamhet. Denna tacksamhet är inte en känsla som vi snabbt ska snubbla förbi. Det finns mycket som tyder på att den är en viktig nyckel till lycka och harmoni. Under beteckningen ”Grateful” har tacksamheten på senare tid vuxit fram som en stor trend i USA. Den märks framför allt inom självhjälpslitteraturen, men hämtar även stöd från psykologiforskningen.

Med idén om tacksamhet som ledstjärna kan vi bidra till att bryta upp den cynism som slog igenom på 1990-talet. Cynism innebär att vi inte litar på vår omgivning, utan utgår från att egenintresset alltid styr människans agerande.

Tyvärr finns det en seglivad myt om att cynism skulle vara associerat med kompetens eller begåvning. Det kan vara en anledning till att cynismen har varit så seglivad – det kan helt enkelt räcka att vara cynisk för att upplevas som kompetent.

Låt oss därför avliva denna myt på en gång och konstatera att cyniker i regel är mindre kompetenta än icke-cyniker. Det finns en rad studier som visar på detta. Den senaste i raden är en ny studie av forskarna Stavriva och Ehlebracht, publicerad i forskningsjournalen Personality and Social Psychology Bulletin. Den bygger på svar från 200 000 individer i 30 länder. Från tidigare studier vet vi bland annat att cynismen kan knytas till lägre utbildningsnivå.

Cynism hänger ihop med bristande tillit. Detta sätt att se på människor omkring oss riskerar inte bara att leda till minskad tacksamhet, utan också till minskad förmåga att utveckla tolerans och förståelse för omgivningen. Människor kommer på så vis längre från varandra. Därför finns det alla anledningar att visa tillit och tacksamhet i vardagen – men också att försöka bidra till ett debattklimat i samhället präglas av dessa förtecken. Tacksamheten stärker samhället. Idag är tonen extremt hård och cynismen dominerar samtalet.

Grateful. Vill framföra mitt varma tack till Småland och min hemstad Kalmar, till alla jag har mött och alla jag möter där idag, till miljöerna och stigarna. Det är sommar och ett gott tillfälle att förundras över tillvaron.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer