unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Louise Bringselius: ”Gör Almedalsveckan till Sverigeveckan”

Almedalsveckan hyllas av sina vänner som en helt unik demokratifestival. Men det finns många som upplever den som exakt motsatsen.
Var finns medborgarna i Almedalen?
Var finns medborgarna i Almedalen?
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Barometern Oskarshamns-Tidningen politiska etikett är moderat.

De ser det som en festival mest för etablissemanget i politik, förvaltning och näringsliv och ett belägg för att dessa grupper har blivit allt mer distanserade från folket. Ett tecken på att ryggdunkande och nätverk trumfar demokrati och transparens. Dessa reaktioner måste tas på allvar.

Intrycket förstärks av glättiga delningar i sociala media. Där blandas inställsamma hyllningar och svepande formuleringar om ”spännande samtal” med festbilder från mingel och middagar. Hade inte mycket av detta betalats av skattebetalare och involverat folkvalda och offentliga tjänstemän hade det inte varit samma problem.

Men var finns medborgarna? Var finns de mindre kända namnen från det större Sverige? Var finns integritet, bredd och nytänkande? De externa röster som ges utrymme är sällan de som utmanar etablerade sanningar och strukturer, utan oftare sådana som kan användas för att legitimera åsikter som redan håller på att bli norm.

Det faktum att Almedalsveckan hålls i många stockholmares traditionella semesterparadis riskerar att ytterligare driva på den misstro som redan märks runt om i landet mot huvudstaden. Samma misstro bidrar bland annat till att allt fler vänder etablerade politiska partier ryggen. Detta, om inget annat, borde bekymra dessa partier.

Till känslan av utanförskap runt om i landet bidrar den kraftigt ökade regionala ojämlikhet i Sverige som också forskning visar på. Stockholm har gynnats starkt i denna utveckling.

Människor från alla grupper och alla delar av landet måste få vara med och forma Sveriges framtid. Det kan de inte under Almedalsveckan, trots alla goda ambitioner. En viktig anledning är som sagt vilka som bjuds in till samtalen.

En annan anledning är det enkla faktum att geografin sätter gränser. Under Almedalsveckan blir nämligen flyg och båtar snabbt fullbokade och priserna rusar iväg. För den som lyckas ta sig till Visby är det dessutom närmast omöjligt att hitta lediga hotellrum. Myndigheter, politiker och andra hyr bostäder långt i förväg och ofta till mycket höga kostnader. Priserna för centrala seminarielokaler är så höga att det är svårt för idéburen sektor och mindre aktörer att finansiera.

Almedalsveckan har många styrkor som grundidé. Men om syftet verkligen är att arrangera en demokratifestival med brett deltagande borde ett överordnat krav vara att den ska genomföras på en plats som är tillgänglig för så många som möjligt, både vad gäller arrangörer och deltagare.

Låt därför hellre Almedalsveckan alternera över hela Sverige och bli Sverigeveckan. Kalmar kan vara ett stopp, Kiruna ett annat. Så kan den demokratiska legitimiteten öka och dörrarna till ett större Sverige öppnas, samtidigt som den ekonomiska skjuts veckan innebär kan komma fler regioner till godo.

Att bjuda in en bredare palett av deltagare till paneler mm är ett ansvar för dem som står värdar för seminarierna och naturligtvis i synnerhet för dem som arbetar på offentligt uppdrag.

Kolumnisten Louise Bringselius är fil dr i företagsekonomi och docent vid Lunds universitet. Bördig från Kalmar.

Läs mer

Företag döms för bedräglig bilaffär

Torsås. Företagare hade att i system att lura kunder

Ovärdig klappjakt mot Busch

Ledare. Beklämmande hur kristdemokratiska kvinnor gång på gång behandlas efter dubbla måttstockar.
Ovärdig klappjakt mot Busch

Filmen om Juholts tid som partiledare snart klar: ”Är mitt i klippningen”

Oskarshamn. Tom Alandh: ”Svårt att misslyckas med en film om Juholt.”
Filmen om Juholts tid som partiledare snart klar: ”Är mitt i klippningen”

Debatt om kommunens rykte på långt fullmäktigemöte

Öland. ”Säg inte att oppositionen smutskastar kommunen”
Debatt om kommunens rykte på långt fullmäktigemöte

Masha Gessen visar hur demokratins väktare är tandlösa inför politiker som Trump

Kultur. Masha Gessen är skarp som en sylvass nål när hon granskar Trumpadministrationen.
Masha Gessen skrev en uppmärksammad essä om Trump som ett hot mot demokratin, redan två dagar efter hans valseger. I den nya boken fördjupar hon analysen.

Bör demokratin bli militant

Ledare. Aron Flams bok om Sverige under andra världskriget, med titeln ”Det här är en svensk tiger”, har väckt uppseende, inte på grund av innehållet, utan därför att han stämdes inför tinget för att ha utnyttjat den berömda affischen ”En svensk tiger” till det satiriska bokomslaget.
Bör demokratin bli militant

Martin Tunström: ”Allt kyligare mellan januaripartierna”

Ledare. ”Regeringen får respit. Men stämningen mellan Januaripartierna har försämrats avsevärt.”
Martin Tunström: ”Allt kyligare mellan januaripartierna”

Daniel Åkerman: ”S och MP är allt annat än överens”

Ledare. Men de är överens om att låtsas vara överens.
Daniel Åkerman: ”S och MP är allt annat än överens”

Martin Tunström: ”Skydda public service – men inte med grundlag”

Ledare. Riskerar att skapa en stat i staten.
Martin Tunström: ”Skydda public service – men inte med grundlag”

Martin Tunström: ”Ett avslut med litet a”

Ledare. Den ensamma gärningsmannen har aldrig setts som den ”rätte” mördaren. Därför har åklagare och polis svårt att övertyga allmänheten om att den så kallade Skandiamannen mördade Olof Palme.
Martin Tunström: ”Ett avslut med litet a”

Fel program för SVT

Ledare. Propositionen om en moderniserad radio och tv-lag är ungefär lika underhållande som Anslagstavlan. Det är problemet.
Fel program för SVT

Ledare: Karlshamn i Kinas intressesfär

Ledare. I Karlshamns systerhamn Klaipėda i Litauen växer oron för Pekingregimens inflytande. Karlshamn är åter i geopolitikens centrum
Karlshamn i konflikternas centrum.