LO:s hot mot Europatanken

Ledare • Publicerad 20 november 2003

På LO:s hemsida finns en stort uppslagen länk till en sida mot diskriminering. Kanske borde organisationens chefekonom Dan Andersson ta del av den innan han mullrar ut sitt hot mot regeringen om EU.

Tanken med EU är i mycket hög grad ökad frihet för vanliga människor. Det gäller även friheten att arbeta och försörja sig över hela Europa. Dan Andersson hotar nu med att främlingsfientlighet kan slå rot bland LO:s medlemmar, om inte regeringen garanterar lönenivåer och skyddar mot konkurrens från de nya EU-staternas invånare.

Migrationsminister Barbro Holmberg svävar på målet. Statsministern vidhåller att övergångsbestämmelser inte bör införas.

En riksdagsmajoritet bestående av moderater, folkpartister, centerpartister, kristdemokrater och miljöpartister har i dag motionerat mot dem. ”Man har varit entydigt emot och nu säger man att man inte tagit slutgiltig ställning. Detta dribblande är beklagligt”, säger moderaten Sten Tolgfors om regeringens linje.

I denna fråga kan man vara pedagogisk på många vis. Viktigt att framhålla är att fler som arbetar ger bättre tillväxt, det gäller även tillresta. Om mer kan produceras billigare i Sverige ökar välståndet för alla. Lika viktigt är att konstatera att alternativet sällan är fler arbetstillfällen i Sverige, utan fler företag som flyttar arbetstillfällen och produktion till tidigare Öststater.

Trygghet återfinns inte i skydd från konkurrens. Den ligger i att vi i Sverige blir mer välutbildade, produktiva och effektiva, så att vi står oss i den friare konkurrensen.

Till sist: är vi med i EU är vi också med i ett sammanhang där solidariteten räknas på europeisk nivå, inte nationell.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.