Lönnroths lik i garderoben

Ledare • Publicerad 28 november 2003

När Barometern-OT förra sommaren, mitt under brinnande riksdagsvalrörelse, träffade Johan Lönnroth i Kalmar sade han så här:

– Vi står inför ett generationsskifte i partiet. På 1980-talet när nyhögern ryckte fram så tappade vi en generation. Så det är lite dåligt med folk i 35-45 årsåldern. Men bara Gudrun håller ut så ska det nog ordna sig.

Det var då det. Vad som sedan hände vet vi alla. Och nu sitter vänstern där med skägget i brevlådan. Stödet för Lönnroth sägs vara svagt inom partiet, han misstänks med sin kandidatur mest vilja markera mot vänsterflygeln, eftersom han själv anses tillhöra ”högerfalangen” inom partiet.

I detta sammanhang, om nu Johan Lönnroth verkligen blir partiordförande, bör hans agerande kring Kirunasvenskarna nämnas. När debatten om de på trettiotalet till Sovjet utvandrade svenskarna blossade upp för ett par, tre år sedan, mötte Johan Lönnroth och Gudrun Schyman en son till en av dessa olycksdrabbade svenskar.

Då var deras primalreaktion att ifrågasätta hans motiv och attityder gentemot ”partiet”. Johan Lönnroth hävdade då bland annat att han inte kunde vara med och rehabilitera de som farit illa eftersom han gjort upp med sin historia, enligt en bandinspelning.

Än lever de gamla reflexerna.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.