GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Litteratursällskapen visar vägen

Få har som de svenska litteratursällskapen arbetet för att upprätthålla det litterära kulturarvet.
Ledare • Publicerad 22 september 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Man får leta ett tag i bokmässans labyrinter för att hitta till författarsällskapen som har sina utställningsplatser en bit från centrum med de stora förlagen på Svenska Mässan i Göteborg.

GÖTEBORG 20220922
Första dagen på Bokmässan i Svenska mässan i Göteborg.
Foto: Fredrik Sandberg / TT kod 10080
GÖTEBORG 20220922 Första dagen på Bokmässan i Svenska mässan i Göteborg. Foto: Fredrik Sandberg / TT kod 10080Foto: Fredrik Sandberg/TT

Platsen ute i periferin speglar inte bara hur skillnaden i resurser mellan ideella kämpande krafter och förlagsjättarna utan reflekterar också en rådande uppfattning om det svenska litteraturarvets betydelse.

Nu är varken Lagerlöf eller Lagerkvist bortglömda. Och även om det ibland lite nedlåtande säga att inget är så levande som litteratursällskap för döda författare så kan sällskapens betydelse för att levandegöra kulturarvet inte underskattas.

– Det har dock blivit färre och färre sällskap på plats, säger litteraturvetaren och ordföranden i Pär Lagerkvistsamfundet, Magnus Eriksson, som står och säljer samfundets årsböcker.

Någon officiell skylt har ännu inte satts upp med Lagerkvists namn. Förra gången var författarens namn dessutom felstavat, konstaterar Eriksson.

Montrarna har också blivit mindre konstateras det. Författaren Sven Delblanc minnesförening hör till dem som i år är frånvarande.

Äkta paret Lena Blomquist och Roland Virdhall återfinns några korta steg bort om hörnet, i Vilhelm Moberg-sällskapets monter.

De har rest från Braås i Växjö kommun för att ideellt stå i montern.

Mobergs utvandrarepos är ju väl känt. Men i montern visas på bredden. och böcker som knappt går att finna i handelns sprids. Som ”Långt från landsvägen” och De knutna händerna , böcker vars betydelse understryks av Roland Virdhall.

– Det är landsbygdsskildringar som man känner igen sig i, säger han. Ja de står sig inflikar, Lena Blomquist.

Arbetet på bokmässan, med årsböcker och återkommande litteraturaftnar i sällskapens utgör en kulturell rikedom.

”Sällskapen har fått kämpa i motvind när de framhållit det svenska litteraturarvet. På kontinenten lyfts den nationella kanon vanligen fram”

Sällskapen har fått kämpa i motvind när de framhållit det svenska litteraturarvet. På kontinenten lyfts den nationella kanon vanligen fram. Men den som vill köpa svenska klassiker får vanligen gå till ett antikvariat.

Men nu ser dock strålkastarljuset på de litterära sällskapens ut att bli starkare. Det är ingen vild gissning att frågan om en litteraturkanon diskuteras i de regeringsförhandlingar som pågår. Hur en sådan kommer att utformas är oklart. Eller om den kan komma att kallas för en läs eller litteraturlista istället för det kanonord som tycks förgifta debatten.

Invändningarna mot en läslista har främst kommit från postkolonialt håll. Det påstås att en läslista skulle reproducera maktförhållanden i termer av manlig dominans och ”befästa” ett eurocentriskt perspektiv. Det är svaga argument i en tid när läsningen bland unga sjunker.

Utredningar och debatter kommer i vart fall i sig att leda till att frågan om hur litteraturarvet förvaltas diskuteras och hur de klassiska romanerna kan användas för att inkludera nya svenskar i samhället.

Martin Tunström på plats på bokmässan i Göteborg.
Martin Tunström på plats på bokmässan i Göteborg.

Ett upprätthållande av litteraturens ställning och de stora författarskapen är i sig också ett erkännande av litteratursällskapens arbete. Inte så att alla medlemmar nödvändigtvis lär stå bakom behovet av en mer officiell läslista. Däremot har de i ur och skur kämpat för klassikerna inte ska falla i glömska och för att författarens bredare produktion och inte bara några bestsellers ska nå fler läsare. Medan kulturinstitutioner fallit eller påverkats av postkolonial teori och rädsla för att värna det klassiska har föreningarna stått upp för historia och berättande. Nu kan det engagemanget komma att belönas.

Martin TunströmSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.