GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Liberalerna i regionen har hittat hem

Liberalerna i Region Kalmar vänder hem till den borgerliga gruppen. Därmed är alternativen i regionvalet i höst tydliga.
Ledare • Publicerad 17 juni 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det var ett väntat besked när regionrådet Johanna Wyckman på torsdagsmorgonen förklarade att Liberalerna vill se ett borgerligt styre efter valet i höst och att partiet därmed lämnar länsunionen i höst.

Johanna Wyckman för Liberalerna tillbaka till det borgerliga lägret.
Johanna Wyckman för Liberalerna tillbaka till det borgerliga lägret.Foto: Mats Holmertz

Johanna Wyckman ärvde den regionala uppgörelsen med Socialdemokraterna och Centern från sin företrädare. Samtidigt har Wyckman i den liberala interndebatten själv stått bakom att partiet hör hemma i det borgerliga lägret. Med tanke på partiets tydlighet i samarbetet mellan Moderaterna och Kristdemokraterna i Kalmar kommun ter det sig logiskt med en liknande allians också i Region Kalmar. Beslutet var också enhälligt i den liberala gruppen.

Länsunionens frontfigurer har för övrigt alla lämnat sina uppdrag. Och även om Wyckman framhåller politiska framgångar från mandatperioden är det svårt att se att Liberalerna skulle vara helt nöjda med majoritetsstyret.

Länsunionen var skör från första början. Socialdemokraterna hade gärna sett att Vänsterpartiet skulle ingå. Men Liberalernas villkor för medverkan var att Vänsterpartiets hölls utanför. Nu återstår således för Centerpartiet att acceptera att Vänsterpartiet ingår i dess majoritetsunderlag inför nästa mandatperiod eller att vända åter till en borgerlig koalition som mår ganska bra.

I Region Kalmar gjorde Kristdemokraternas 2018 sitt näst bästa resultat i riket. Moderaterna är inarbetade och Liberalerna breddar nu alliansen.

Johanna Wyckman framhåller den ideologiska betydelsen i maktskiftet. Att det också gnisslat bakom kulisserna borde annars inte komma som någon förvåning.

”Under den senaste tiden har Liberalerna lojalt tvingats att försvara den S-ledda majoritetens strategi att tysta debatter och politisk kritik.”

Under den senaste tiden har Liberalerna lojalt tvingats att åse den S-ledda majoritetens strategi att tysta debatter och politisk kritik.

Det svider rimligen i den liberala själen eftersom fri debatt har ett stort egenvärde i den egna partikulturen. Om Centerpartiet strävar mot konsensus och Socialdemokraterna präglas av att ledningen innehar en automatisk auktoritet är ord som debatt, öppenhet och samtal något av ett frihetligt dna för liberaler.

Vid både fullmäktige och det senaste mötet i regionstyrelsen har moderater, kristdemokrater och SD lyft frågan om den mycket svåra personalsituationen inför sommaren.

Frågan är om fullmäktige så tidigt som möjligt fick tillgång till samma information som majoriteten om personalsituationen.

Majoriteten har emellertid inte velat ta upp skrivelser, eller accepterat debatter. Samma majoritets företrädare brukar däremot vara ivrig med att kritisera andra regioner. Vilket annars hör till ovanligheterna. En region svarar för sin verksamhet. Och ska inte driva frågor som ”ankommer någon annan” som det heter.

Vid fullmäktigemötet i Västervik lyste för övrigt frågor om sjukvården med sin frånvaro - på det stora hela taget - långt in på eftermiddagen. Gott om tid fanns alltså för det som borde vara regionens kärnverksamhet.

Majoriteten använder sin makt över dagordningen till att styra den politiska diskussionen.

Att Liberalerna som lever i det fria sinnets tradition mot den bakgrunden vill se ett nytt styre är inte svårt att förstå.

Martin TunströmSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.