GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Liberal flykt skulle förändra borgerligheten

Om Centerpartiet och de rödgröna lyckas med strategin att kannibalisera på borgerlighetens liberala väljare blir den paradoxala följden att de stärker Sverigedemokraterna.
Ledare • Publicerad 9 september 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Ulf Kristersson (M) har redan kavlat upp ärmarna för förändringsarbetet som behövs.
Ulf Kristersson (M) har redan kavlat upp ärmarna för förändringsarbetet som behövs.Foto: Christine Olsson/TT

På söndag står valet mellan ytterligare en mandatperiod av handlingsförlamning under de rödgröna eller ett moderatlett regeringsalternativ, med stöd av Sverigedemokraterna, med en plan för förändring.

Efter flyktingkrisen, integrationsmisslyckandet, pandemin, energikrisen, inflationen, krig i närområdet och allt gängvåld vore det inte helt överdrivet att denna gång faktiskt tala om ett ödesval. Begreppet används då och då av rödgröna, men inte så mycket i relation till de ovan nämnda samhällsutmaningarna som till skräcken för Sverigedemokraterna.

Hela ”Team Magdalenas” valstrategi kretsar i hög grad kring att spela på avskyn för denna politiska motståndare. En inte oviktigt del av den strategin består av vad som skulle kunna kallas för borgerlig kannibalisering, med ett Centerparti som försöker vinna väljare från Liberalerna och Moderaterna med sitt orättvisa tal om ”liberal politik utan främlingsfientlighet”.

Ett alldeles nyligt exempel var när tidigare partiledaren för Folkpartiet, Bengt Westerberg, begick debattartikel med förre statsministern Stefan Löfven (S) och varnade för vad man kallade ”ett allvarligt hot mot demokratin”. Något ironiskt med tanke på att samme Westerberg på 90-talet satt i en regering som var beroende av stöd från Ny demokrati.

”Sammantaget skulle detta innebära en institutionell förändring av ett slag som knappast ligger i liberala väljares intressen.”

Detta kampanjande kan emellertid att få paradoxala följder. Om ambitionen att vinna över liberala röster till det rödgröna blocket lyckas, kan följden bli att Liberalerna faller ur riksdagen och att Moderaterna förlorar platsen som näst största parti. Därmed skulle man i själva verket bidra till att stärka Sverigedemokraterna.

Faller Liberalerna ur riksdagen försvinner inte bara närvaron av en lång och stolt demokratisk tradition som gjort viktiga bidrag till svensk politisk historia. Det skulle också innebära att en viktig tillgång av konkreta personer med kompetens och lång erfarenhet av det politiska hantverket – kontra sverigedemokratins många noviser – checkar ut.

Jimmie Åkesson (S) kommer inte att sitta i en M-ledd regering, men om Sverigedemokraterna till följd av centerproselytism blir större än Moderaterna är det inte omöjligt att partiet gör anspråk på både talmansposten och presidieplatser i riksdagsutskotten. Partiet skulle få en helt annan tyngd i samhällsdebatten. Maktförhållandet mellan partiet och borgerligheten skulle påverkas, samtidigt som även den interna borgerliga maktbalansen förändras.

Sammantaget skulle detta innebära en institutionell förändring av ett slag som knappast ligger i liberala väljares intressen.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.