GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Låtsasmarknad är en absurd idé

Kalmar kommun sålde fastighetsbolaget Kifab i rättan tid. Köparen SBB befinner sig i stora svårigheter. Men framför allt borde kommuner och regioner avvisa den idé som lagt grunden för SBB och som i praktiken innebär att skattebetalare i landets kommuner ligger bakom Kalmar kommuns intäkter från försäljningen.
Ledare • Publicerad 24 juni 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

I måndags fattade Kommunfullmäktige i Kalmar beslutet om hur de 1,2 miljarder kronor som försäljningen av det kommersiella kommunala fastighetsbolaget Kifab gav ska användas.

Redan 2012 presenterade kommunalrådet Johan Persson (S) och Ilija Batljan en stor affär. Nu har Batljans nya  börsnoterade bolag som köpt Kifab fallit som en sten på börsen och bolaget utsätts för hård kritik.
Redan 2012 presenterade kommunalrådet Johan Persson (S) och Ilija Batljan en stor affär. Nu har Batljans nya börsnoterade bolag som köpt Kifab fallit som en sten på börsen och bolaget utsätts för hård kritik.Foto: Arkivfoto

Det skedde samtidigt som köparen, fastighetsbolaget SBB, omtalas som börsvårens stora förlorare. Kursen har fallit som en sten och bolaget har tvingats till dyra obligationslån för att stärka sina finansiella muskler. 80 miljarder kronor i börsvärde har försvunnit.

Intresset kring Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, SBB, och dess vd Ilija Batljan har varit astronomiskt. Batljan har bakgrund som tidigare socialdemokratisk kommunpolitiker vilket har givit bolaget glans och affärsidén legitimitet i Kommunsverige. Bolagen inom sektorn samhällsfastigheter köper fastigheter av kommuner och regioner och hyr sedan ut dem till kommunerna. Så får kommunerna in kapital samtidigt som samhällsfastighetsbolagen kan erbjuda en tämligen säker avkastning till sina ägare. SBB har därför utvecklats till en folkaktie. Och bolagets tillväxt genom uthyrning av köpta fastigheter till kommuner har förenklat sett möjliggjort köpet av Kifab i Kalmar.

Men alla trollformler avslöjas förr eller senare. Det är så typiskt i Sverige att marknadslösningar avvisas när det gäller den vanliga hyresmarknaden - där de behövs - medan de tillämpas när det gäller andra fastigheter - där nyttan inte sällan är begränsad.

Från den vänster som dogmatiskt helt avvisar marknadslösningar inom offentlig sektor finns nu uträkningar om att kostnaderna skulle öka med 20-miljarder årligen om kommunerna hyrde alla skollokaler från samhällsfastighetsbolag.

Tankesmedjan Katalys som genomfört undersökningen passar dock på att föreslå ett förbud mot ”utförsäljningar” utan mellanliggande val. Det är att helt underkänna det kommunala självstyret och den kommunala demokratin. Kalmar kommun hade förhindrats att genomföra en för dess egna invånare fördelaktig avyttring av fastigheter riktade mot kommersiella företag om Katalys förslag hade tagit på allvar av Socialdemokraterna.

Men kritiken mot låtsasmarknader är ingen vänsterfråga. En borgerlighet som är ”pro market” men inte ”pro business”- för marknadslösningar med inte för kapitalism på affärsmännens villkor - har att ta frågan på allvar. Skattebetalarnas och kommuninvånarnas intressen måste sättas i främsta rummet. Det är dags att lyssna mer på erfarna grå kommunkamrerer än på flashiga fastighetsmagnater och entreprenörer.

”Skattebetalarnas och kommuninvånarnas intressen måste sättas i främsta rummet. Det är dags att lyssna mer på erfarna kommunkamrerer än på fastighetsmagnater och entreprenörer”

Finansmannen Sven Hagströmer kallar i Dagens Industri affärsidén för ”absurd”. Det blir i längden dyrare för skattebetalarna. Kommuner får vanligen låna till lägre ränta än kommersiella bolag eftersom kommunernas verksamhet garanteras av skattekollektivet och kommunerna har höga kreditbetyg. ”Det är kortsiktiga politiker som sitter och säljer fastigheter för att de ska få pengar som de kan konsumera”. Storägaren på Stockholmsbörsen, Hagströmer, kritiserar också SBB för bristande öppenhet. ”Jag tycker inte att sådana bolag har på börsen att göra”.

Inte tillräckligt öppna för börsen. Det borde vara en varningssignal till kommuner som har att försvara just öppenhet och transparens.

Kalmar kommun har i varje fall fått in pengarna från försäljningen. Ett passivt kapital har blivit levande och kan investeras för framtiden. De kommersiella fastigheterna kan också bättre förvaltas av en ren marknadsaktör. Men glansen kring SBB som attraherat både M-märkta och som i Kalmar S-märkta politiker är definitivt solkad.

Martin TunströmSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.