GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Martin Tunström: Låt oss inte drabbas av War fatigue

Låt oss inte drabbas av krigströtthet. Barometerns politiske chefredaktör Martin Tunström talade på måndagen på Speakers Corner i Växjö.
Martin TunströmSkicka e-post
Tal • Publicerad 14 november 2022
Martin Tunström
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks i texten är skribentens egna.
Martin  Tunström talar på Spekers Corner i Växjö,
Martin Tunström talar på Spekers Corner i Växjö,Foto: Henrik L Barvå

I dag är det den 14 november. Dagarna och månaderna passerar sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina inleddes den 24 februari. Ja, kriget inleddes ju betydligt tidigare- Ryssland annekterade Krimhalvön och invaderade delar av Östra Ukraina.

När kriget normaliseras i våra nyheter i mening att dödstal blir till notiser och Putins allt hårdare tonläge sorteras bort i ett nyhetsflödet om saker som egentligen är små och perifera i sammanhanget finns risken att vi drabbas av det som kallas war fatigue.

Det är ett ord som egentligen beskriver de fruktansvärda symptom som kan drabba den stridande soldaten. Battle fatigue eller shell shock. Posttraumatiska symptom kallar vi det oftast för i dag.

Men War fatique- krigströtthet – beskriver också hur vi i världen utanför Ukraina riskerar att bli allt mer passiva åskådare till det brutala mördandet av det ukrainska folket, till plundrandet av hus och hem och till brännandet av den bördiga jorden.

Det ligger i människans dna att undvika det jobbiga och fruktansvärda. För oss svenskar som levt i lycklig fred sedan generationer är krigets fasor otänkbara – även om många svenskar varit i internationell tjänst som soldater eller poliser – och ska vi påminnas om att många nya svenskar har erfarenhet av ondskan i länder de flytt ifrån.

”War fatigue är livsfarligt för den soldat som drabbas. Det är förödande för Ukraina om war fatigue- bortvändheten – blir ett europeiskt och svenskt tillstånd.”

War fatigue är livsfarligt för den soldat som drabbas. Det är förödande för Ukraina om war fatigue- bortvändheten – blir ett europeiskt och svenskt tillstånd.

Krig är sällan korta – och vårt stöd till det anfallna folket och landet får inte uppgöra när efter ett halvår, ett år eller kanske flera år.

Ukrainas försvar behöver materiel. Befolkningen ber om vårt stöd. Flyktingarna i Polen och i Sverige förtjänar hjälp. Hjälp att lösa administrativa problem så att de kan få jobba. Stöd till barnen i skolan. Omsorg och samtal om det som händer.

Vi kan alla bidra- var och en på sitt sätt.

Jag står här idag i Växjö i min roll som publicist på Barometern. Jag står här som en företrädare för den fria journalistiken.

Och jag vill påminna om de svenska mediernas ansvar för att inte glömma, för att fortsätta granska och skildra kriget. Övergreppen, behoven. Mördandet i Ukraina.

Påminn oss om vi skulle präglas av War fatigue!

Låt mig också Växjöbor- påminna om det arbete som journalistiken spelar i dag i Ukraina.

Fria journalister arbetar också med att dokumentera övergrepp och krigsbrott. Jag lyssnade i augusti till kollegor på en konferens i Riga som berättade hur arbetet breddats. I stora databaser läggs namn på ryska officerare in. Foton och vittnesmål samlas.

”Vi glömmer aldrig” är orden.

Den fria journalistiken är omistlig även i krig. Partisk rapportering, undanhållande av fakta – ja en press som går i maktens ledband – även i den egna ledningen- förlorar allmänhetens förtroende. Det är ödesdigert.

Journalistiken och pressfriheten har utvecklats parallellt med liberala värden som tryckfrihet, yttrandefrihet och demokrati.

I krig kan rapporteringen aldrig bli helt neutral. Den ska inte vara helt neutral.

Att ge båda sidor lika mycket uppmärksamhet är något av en falsk balans. Det är att svika saklighetskravet. Och det är att svika journalistikens egna normer – sanningssökande, demokrativärnande och medvetenheten om vi är en del av ett samhälle.

Pressen har att ta hänsyn till svenska intressen när kriget råder – men pressen är inte statsmaktens förlängda arm. Det är en viktig skillnad.

Det vet journalisterna i Ukraina. Och de visar vad yrkesetik, ett kall och integritet innebär. Med sina ansträngningar i det fria ordets tjänst inspirerar de oss – journalister eller andra yrkeskårer.

Växjöbor.

Låt oss inte drabbas av war fatigue. Bidra till opinion för fortsatt stöd till Ukraina. Sträck ut handen om ni har möjlighet till den som behöver hjälp här. Stötta folket i Ukraina. Kampen för fred gäller också oss!

Som aposteln Paulus sa.

Ge inte upp.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.