Låt oss hålla oss på spåret

Ibland vill vi hoppa på rälsbussen i farten.
Ledare • Publicerad 31 mars 2010

Nu formligen kokar det av förslag om en rälsbusslinje mellan järnvägsstationen inne i Kalmar och Kåremo två mil norrut, kanske också en linje västerut. Det ska bli så billigt – rälsen ligger där redan, rälsbussarna står och väntar; vad som behövs är lite betong till perronger och några pinnar att sätta upp tidtabeller på.

Bra. Ingen ska vara dysterkvist. Men diskuterades det inte för kort tid sedan om neddragning av buss 401 till Lindsdal på grund av kostnadsskäl? Bär exempelvis passagerarunderlaget Kvarnholmen – Lindsdal såväl buss som tåg? Bär underlaget mellan Rockneby och Kalmar centrum två parallella linjer?

Det är ju inte så att många fler plötsligt kommer att åka kollektivt bara för att rälsbussarna också är i gång. De som av olika skäl ska till platser långt från stationen, måste göra ärenden eller ska släppa av någon på vägen kommer att fortsätta med bilen. Och vi kan väl knappast hoppas att publikströmmarna till och från arenan ska bära en hel pendlarlinje?

All erfarenhet säger att vi människor heller åker spårvagn eller rälsbuss än vanlig buss. En pendellinje kommer att göra Lindsdal, Läckeby och Rockneby långt mer attraktiva att bo i. Men den ska också bekostas av alla skattebetalare i Kalmar gemensamt, alldeles oavsett om de använder den själva eller inte.

Socialdemokraterna och kommunalrådet Johan Persson har nog tänkt allt detta i sina stilla sinnen. Men det är valår, och de har inte kunnat avhålla sig från samma slags glada mediecirkus som Fanerdun och World Trade Center startade.

Låt oss nu se till att pendelprojektet inte också slutar som Fanerdun. Det vore ganska pinsamt för hela Kalmar om så skedde.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.