Annons

Låt inte sanningens röst tystna i Ryssland

Den ryska allmänheten lever i ett samhälle genomsyrat av lögner som sprids av regimkontrollerad media. Sverige kan bidra till att skingra mörkret genom att återuppta Sveriges Radios ryska sändningar.
Ledare • Publicerad 8 mars 2022 • Uppdaterad 14 mars 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
SR hade länge ryskspråkiga sändningar.
SR hade länge ryskspråkiga sändningar.Foto: Christine Olsson

Den på sin tid nobelprisbelönade ryske författaren och dissidenten Aleksandr Solzjenitsyn – vars mor kom från Ukraina – blottlade med en sällan skådad skärpa det sovjetiska förtryckets ondska med sina böcker.

I bilaga 32 till sin självbiografiska ”En kalv med eken stångandes” beskriver han kort hur den socialistiska staten genom lögnen höll hela befolkningen i ett järngrepp: ”Hos oss är lögnen inte en enkel moralisk kategori utan en statlig hörnpelare.”

Annons

Putins Ryssland är liknande. Steg för steg tog regimen kontroll över media, som troget publicerar maktens narrativ. Det må vara lätt som svensk, där vi sitter i vår trygghet med en uppsjö av fri media att ta del av, att fråga sig förundrat: Tror verkligen de ryska medborgarna på vad de ser, hör och läser? Lever man mitt i ett förtryckande samhälle genomsyrat av lögn är det svårare.

Ett närmast groteskt exempel gavs förra veckan när det rapporterades om föräldrar i Ryssland som inte ens tror på sina egna barn i Ukraina när de berättar om hur ryska trupper beskjuter ukrainska städer.

I samband med invasionen av Ukraina tvingades ytterligare två oberoende medier att stänga ned. Den liberala tv-kanalen Dozhd och Radiostationen Moskvas eko, som varit verksam sedan kommunismens fall, har nu tystnat. Möjligheten för ryssar att ta del av andra nyheter än de av regimen godkända blir allt svårare.

Med detta i åtanke var det ett misstag att SR 2016 lade ned dess ryska sändningar, trots kritik. ”Det är inte vårt uppdrag att demokratisera Ryssland”, var svaret.

”Nu är det nödvändigt att ryssar får tillgång till kanaler som levererar objektiv och fristående rapportering. Något som i längden även påverkar oss.”

Nu är det nödvändigt att ryssar får tillgång till kanaler som levererar objektiv och fristående rapportering. Något som i längden även påverkar oss.

Likt Radio Liberty/Radio Free Europe som sedan kalla krigets dagar utgjort ett alternativ till regimkontrollerad nyhetsförmedling i östeuropa skulle SR med ryskspråkiga sändningar kunna bidra i att förmedla oberoende rapportering till en befolkning svältfödd på genuin journalistik. Ett liknande beslut att återuppta ryskspråkiga radiosändningar togs nyligen av BBC av samma skäl.

Redaktionell personal som tidigare jobbade med de ryskspråkiga sändningarna har uppgett sig vara redo att återuppta arbetet, men SR har sagt nej. Återigen med beskedet att ”det är inte vårt uppdrag.” Orden påminner kusligt om Kains ökända fras: ”Ska jag hålla reda på min bror?”

Sverige stöttar Ukraina med både vapen och humanitär hjälp och bidrar med bistånd till demokratiska krafter i Ryssland. Ryskspråkiga radiosändningar skulle vara ytterligare ett viktigt verktyg.

Som Solzjenitsyn själv formulerade lösningen på lögnens problem: ”Endast och uteslutande genom att ta avstånd från lögnen, genom att personligen vägra delta i lögnen. Genom att ta avstånd från lögnen utför vi en moralisk handling. Det skulle omedelbart påverka hela vårt liv.”

Men för att kunna genomskåda lögnen behövs alternativ till regimens propaganda.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons