GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Låt inte pengarna rinna ut i Kalmarsund

Det är inte lätt att bli klok på turerna kring det nya Kalmarsundsverket.
Ledare • Publicerad 5 maj 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Den miljard verket var planerat att kosta har nu blivit mer än två miljarder. Då tröskeln för krav på ny upphandling är 15 procents fördyring är det förvånande att Kalmar Vatten trots ett mer än ett fördubblat pris ändå inte gör om upphandlingen.

Kalmarsundsverket
Kalmarsundsverket

VD Thomas Bergfeldt har försvarat förfarandet med att man köpt en helt annan produkt än vad som avtalats, nämligen ett kretsloppsreningsverk istället för ett vanligt reningsverk. I normalfallet medger inte lagen om offentlig upphandling att avtala en sak och sedan beställa en helt annan. Både fördyringen och VD:s utsaga väcker därför frågan om upphandlingen uppfyller regelverkets bokstav och anda.

”Både fördyringen och VD:s utsaga väcker därför frågan om upphandlingen verkligen är laglig.”

Detta är emellertid inte det enda frågetecknet kring VD:s förklaring. Redan från början ville politiken ha ett kretsloppsreningsverk, och när Kalmar Vatten beskriver sitt nya reningsverk är det ett i allt väsentligt ett vanligt reningsverk som kompletterats med ett membranfilter. Detta filter utvärderade och prissatte Kalmar Vatten år 2017 till 110 miljoner, och har således varit med under hela processen.

Både reningsverk och kommunekonomi är abstrakta ämnen. En miljard är dessutom för många en ogreppbar summa. Det är därför vi har vakna folkvalda. Att ingen av dessa ställt frågor eller dragit i handbromsen, och dessutom låter VA-konsumenterna ta kostnaden för passiviteten är förbluffande.

Per-Ola OlssonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.