GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Låt inte lamporna slockna i Sverige

På grund av elbristen kan det senare i år bli nödvändigt att avsiktligt koppla bort strömmen i södra Sverige enligt ett roterande schema. Elransoneringen som borgerliga tidigare har varnat för är alltså på väg.
Ledare • Publicerad 22 juli 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Även Kalmar kan komma att drabbas av de avsiktliga strömavbrotten.
Även Kalmar kan komma att drabbas av de avsiktliga strömavbrotten.Foto: Thomas Hermansson

Elbristen och de höga elpriserna har under året blivit ett av de ständigt återkommande heta ämnena i den politiska debatten. En fråga som fortfarande är lika brännande aktuell. Lagom till att valrörelsen står för dörren har ytterligare ved lagts på brasan när det nu rapporteras att Svenska kraftnät till vintern planerar att vid behov införa så kallade ”kontrollerade strömavbrott” på grund av elbristen. Ett annat ord man skulle kunna använda för sådana åtgärder är elransonering.

Svenska kraftnät uppger att det är i elområde 4, där bland annat stora delar av Kalmar län ingår, som dessa strömbrytande åtgärder kan komma att bli aktuella. Ransoneringen kommer i sådana fall att rotera runt i elområdet någon timme i taget, så att olika områden turas om att utsättas för de avsiktliga strömavbrotten. Till skillnad från tidigare så är det alltså inte bara industrier som kommer att drabbas – som när så har krävts har stängt ned produktionen på grund av elbristen – utan även vanliga hushåll, kontor, restauranger och så vidare.

Man kan åtminstone känna viss lättnad i sammanhanget över att åtminstone samhällsviktiga funktioner enligt uppgift inte kommer att kopplas bort från strömmen.

En representant för Svenska kraftnät har försökt spela ned allvaret med åtgärderna genom att jämföra med vanliga strömavbrott. Det händer förstås av och till att samhällen drabbas av strömavbrott, vilket en del individer uppskattar som ett mysigt avbrott i vardagen då distraherande tv-apparater, datorer och mobiltelefoner får stå vilande medan man tänder levande ljus och kanske läser en bok.

”Svenska kraftnät uppger att det är i elområde 4, där bland annat stora delar av Kalmar län ingår, som dessa strömbrytande åtgärder kan komma att bli aktuella.”

För all del, det kan ha sin charm. Men att göra det bästa av en sällsynt och oplanerad händelse som egentligen inte ska ske är något helt annat än att samhällen avsiktligt tvingas leva utan tillgång till den elektricitet som är nödvändig för att det moderna samhället ska fungera. Att acceptera och vänja sig vid en sådan anmärkningsvärd standardsänkning är inte bara förnedrande, det är ger också upphov till oro över samhällsutvecklingen.

Det var inte länge sedan ledande socialdemokrater som Anders Ygeman och Helene Hellmark Knutsson menade att det var en högermyt att ens tala om elbrist. Nu ser vi hur Sverige står inför elransonering.

Energiminister Khashayar Farmanbars (S) kommentar till Svenska kraftnäts besked om att koppla bort strömmen, att han ”har förtroende för Svenska kraftnät”, spelar i ungefär samma liga. Det handlar inte om huruvida man har förtroende för en myndighet eller inte, utan om en oro över en negativ utveckling – på ett liknande sätt som svenska folket har högt förtroende för polisen, samtidigt som otryggheten breder ut sig under Socialdemokraternas styre.

Elbrist bör inte romantiseras. Strömavbrott, även korta sådana, får konsekvenser för samhället. I takt med att samhället med anledning av den gröna omställningen blir allt mer elberoende blir de potentiella konsekvenserna desto allvarligare. Behovet av en ny, borgerlig regering blir dag för dag än mer uppenbart.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.