Låt inte gängen hota demokratin

När gängen infiltrerar samhällets institutioner är det fara å färde.
Ledare • Publicerad 30 januari 2023
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Ebba Östlin (S), som avsattes efter sin kamp mot den organiserade brottsligheten.
Ebba Östlin (S), som avsattes efter sin kamp mot den organiserade brottsligheten.Foto: VILHELM STOKSTAD/TT

Efter att ha gjort sig rik under förbudstiden började den amerikanska maffian att infiltrera och ta kontroll över olika fackföreningars lokalavdelningar. Man fick rentav en av sina underhuggare vald som ordförande för transportfacket, den ökände Jimmy Hoffa som senare ”försvann” spårlöst. På Sicilien spred den mäktiga maffian politisk korruption, och i Ryssland är samverkan mellan makthavare och den underjordiska kriminella världen något av en öppen hemlighet.

Aldrig hade väl någon på 1900-talet ens i sin vildaste fantasi trott att kriminella gäng skulle börja försöka utöva politiska inflytande även i Sverige. Men där är vi alltså nu. Än så länge må det vara mer av ett storstadsfenomen, men det är ett fenomen som tycks sprida sig.

Under helgen stormade det till i Botkyrka när kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S) avsattes av sitt parti under kuppartade former, då det strömmade till nya medlemmar rekryterade av Arbetarnas bildningsförbund (ABF) – bland annat med kopplingar till gängkriminalitet.

Detta efter att hon genomfört åtgärder mot brottsligheten, som att stänga ned flera av ABF drivna fritidsgårdar efter alarmerande besked. Bland annat ska där ha förekommit våld och knark, personer dömda för grov brottslighet arbetade med ungdomarna, och medlemmar av Vårbynätverket vistades i lokalerna iförda skyddsvästar. Ytterligare en nedsolkning av folkbildningens rykte.

Det är lätt hänt att föreställa sig Botkyrka som blott någon liten förort till Stockholm, men kommunen är med sina cirka 95 000 invånare betydligt större än Kalmar och i storlek med Växjö. Det säger något om vilken magnitud det hela handlar om.

”När de gängkriminella och parallella samhällen nu på ett grovt sätt försöker infiltrera eller olovligt påverka demokratiska institutioner borde varningsklockorna ringa.”

Och Botkyrka är inte ensamt om att känna av den organiserade brottslighetens försök att tränga sig in i samhällets institutioner. Så sent som förra året rapporterades det om hur en lokal kristdemokratisk kommunpolitiker i Södertälje uppgavs ha tvingats bort från sin position under hot om våld från kriminella kretsar.

Det är inte bara de gängkriminella som försöker påverka politiken på förkastliga sätt. För fem år sedan uppdagades det att Moderaterna i Botkyrka fått ett explicit erbjudande om att köpa röster genom att ge en muslimsk församling en tomt till en ny moské. Även Sigtuna har drabbats. Uppdrag Granskning kunde för några år sedan avslöja misstänkt vänskapskorruption: Socialdemokraterna gynnade syrianska föreningar samtidigt som partiet fick nya röster från syrianska grupper.

Två sorters företeelser som både sprungit fram ur de parallellsamhällen som vuxit fram på grund av den misslyckade integrationen.

Den politiska debatten handlar i vår tid ofta om diverse hot mot demokratin, men har en tendens att passande nog fastna vid att utmåla just ens politiska motståndare som detta hot. När de gängkriminella och parallella samhällen nu på ett grovt sätt försöker infiltrera eller olovligt påverka demokratiska institutioner borde varningsklockorna ringa.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.