Låt forskarna vara ifred
Akademins frihet är en förutsättning för dess blomstring. En del av det västerländska kulturarvet att vara stolt över, och som är värt att värna. Utan tankens frihet undermineras sökandet efter sanning för vilken vetenskapen är ett uttryck.
Därför är det högst bekymrande när det återkommande dyker upp fall där forskare i Sverige medelst hot eller på andra sätt skräms till tystnad, självcensur, eller rentav förmås att överge forskningen överhuvudtaget. Mörkertalet på dem som utsätts är stort. Det är en oroväckande trend som äventyrar den fria forskningen.
Ett exempel nyligen var professorn Jonas F Ludvigsson, som slutade forska om covid-19 efter en hatstorm. I det fallet hörde regeringsministrar av sig till honom för att visa sitt stöd.
Regeringsföreträdare har även på andra sätt markerat vikten av den fria forskningen. I torsdagens nummer av Upsala Nya Tidning skrev ministern för högre utbildning och forskning, Matilda Ernkrans (S), om att hotet mot forskarna även är ett hot mot demokratin. Helt riktigt poängterade hon att forskning ”ska kunna involvera kontroversiella frågor och oväntade resultat”.
I samma debattartikel nämner ministern att regeringen i högskolelagen vill slå fast ”att den akademiska friheten ska främjas och värnas”. En välkommen markering.
Men Socialdemokraterna behöver uppenbarligen även sopa rent framför egen dörr.
Bland dem som under längre tid har utsatts för både hat och hot på grund av forskning är den välrenommerade terrorforskaren Magnus Ranstorp, docent vid Försvarshögskolan. Anledningen? Vissa anser att hans forskning om politisk islamism, extremism och terror misstänkliggör muslimer och islam. En annan är Sameh Egyptson, doktorand i teologi vid Lunds universitet, som utifrån sina studier varnat för den radikala islamismen.
Till skaran som drevar mot dessa forskare hör bland annat viktiga personer inom det socialdemokratiska organisationen Tro och Solidaritet. Mattias Irving, organisationens politiska sekreterare, målar i ett debattinlägg på vänstersajten ETC upp Ranstorp som ”en fara för demokratin”. Styrelseledamoten samt aktivisten Anna Ardin har i några nu raderade inlägg på Twitter misstänkliggjort Egyptsons motiv, och insinuerade att han bedrev antimuslimsk propaganda med hemlig finansiering.
Tro och Solidaritet är inte vilken organisation som helst. Den är officiellt associerad till Socialdemokraterna, med representanter både i partiets styrelse och verkställande utskott.
Forskningshat kommer inte bara från extremhögern, utan även från vänsterhåll. Kanske har samhället tidigare varit mer vant vid att det handlat om djurrättsaktivister.
När ledande socialdemokratiska företrädare deltar i drev mot forskare rimmar det illa med regeringens värnande av den fria forskningen.