Långt kvar för SD till nollvision

Sverigedemokrater rasar över att ungdomsförbundet SDU inte enligt myndigheten Ungdomsstyrelsen är berättigad till statligt stöd.
Ledare • Publicerad 19 januari 2013

”Häxjakt”, säger ungdomförbundets ordförande. ”Skandal”, skriver lokale riksdagsledamoten Thoralf Alfsson. En möjlig skandal finns visserligen. Ungdomsstyrelsen har lämnat ut SDU:s medlemsregister, en handling som borde vara belagd med sekretess. Om ytterligare kritik ska riktas mot Ungdomsstyrelsen handlar det mer om huruvida andra etablerade ungdomsförbund granskats lika hårt som det nya Sverigedemokratiska ungdomsförbundet, inte om att kontrollen av SDU varit obefogad. Att Myndighets-Sverige skulle behandla SD-sfären annorlunda än andra ter sig också långsökt. Presstöd utbetalas till tidningen Nationell Idag som torgför ett långt mer extremt budskap än SD.

Om SDU anser att förbundet inte blivit behandlat enligt lag och praxis borde exempelvis någon anmäla Ungdomsstyrelsen till JO som har att granska att grundlagens ord om saklighet och opartiskhet följs. I stället ser vi den vanliga kanonaden av nätkommentarer, som alltid officiellt frikopplade från företrädare.

Det är långt kvar till partiledningens nollvision mot bland annat rättshaveri. Ett annat aktuellt exempel:

Alfsson brukar själv kritisera medier för att han eller andra Sverigedemokrater inte får spaltutrymme. Men när för SD-misshagliga åsikter sprids som när Ica-Kuriren låter publicera en krönika av författaren Katarina Mazetti svarar Alfsson med att uppmana till bojkott mot Ica-handlare.

Det är logisk självmotsägelse: A) Medierna publicerar inte ”inkorrekta” åsikter. B) Om medier publicerar för oss opassande texter svarar vi med bojkottuppmaning. Det är något annat än att använda sin personliga konsumentmakt.

Bojkottuppmaningen är dessutom absurd. Den är lanthandlare och ägare av stormarknader som ska straffas ekonomiskt för en fristående tidnings redaktionella val. Personer och fria företagare som inte på något sätt är kopplade till tidningen. Det röjer en anmärkningsvärd syn på småföretagare för att inte säga på medborgare. Vem är det nästa gång som ska drabbas av repressalier

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.