Länets kommuner är inte dömda till en plats längst bak!

Ledare • Publicerad 23 maj 2003

Barometern-OT har redan flera gånger tidigare nämnt den jämförelse av företagsklimat i olika kommuner som Näringslivets kommunfakta gör, och som nyligen förnyats för detta år. Skälet är att företagande, och särskilt nyföretagande dels är livsviktigt för vår framtida välfärd ? och dels påverkas starkt av lokala villkor att driva företag.

En invändning som då och då hörs är att glesbygden inte kan göra något, allra minst jämföra sig med storstadsregioner.

Men varför ska vi jämföra oss med storstaden? Vårt läns kommuner hamnar sannerligen så dåligt i jämförelserna (förutom Mönsterås på plats 14) att politikerna kan jämföra sina insatser med ganska många som är bättre. Dessutom är det en orättvis jämförelse överlag ? det är bättre att satsa på att nå mer uppnåeliga mål. Så varför inte ha som utmaning att höja kommunen tio steg på listan fram till nästa valrörelse?

Här är en hjälp.

Ni politiker i Vimmerby (plats 58) ? se till att kommunen får lika bra företagsklimat som det i Borås (plats 48).

Emmaboda (85): anta utmaningen att klå Staffanstorp på listan (75). Vad hindrar er?

Kjell Henriksson: se till att företagande i Kalmar (132) går lika bra som företagande i Söderköping (122). Det borde inte vara för mycket begärt.

Nybro (134): varför inte ta en titt på partibrödernas tillvägagångssätt i Tierp (124)? Valda i Torsås (140): varför ska företagsvillkoren hs er vara mycket sämre än i socialtdemokratiskt styrda Uppvidinge (130)? Hultsfred (203): varför inte ordna lika bra företagarvillkor som i de båda socialdemokratiskt styrda kommunerna Skellefteå eller Tidaholm (delad plats 192)?

Saga Sigvardsson i Mörbylånga (221): varför ska din kommun ge sämre förutsättningar än centerstyrda Kinda (211)? Och varför ska Borgholm (224) vara sämre än centerstyrda Mora (234)? Moderata Västervik (242) borde mycket väl kunna mäta sig med likaledes moderata Flen (232).

Av Peter Wretlund i Oskarshamn (257) borde man ? minst? kunna begära att han ser till att villkoren för företag blir lika bra som det i det socialdemokratiska och långt i norr belägna Pajala (247).

Och till sist: Solveig Ekh och medvalda i Högsby (270): varför ska ni vilja mindre än era politikerkolleger i borgerliga Mellerud eller socialdemokratiska Ånge (delad plats 259)?

Det är tyvärr inte så enkelt att alla borgerliga kommuner ligger i topp och alla vänsterstyrda i botten, även om de borgerliga i denna lista är något bättre. För att skapa ett gott företagsklimat fordrar mer än goda idéer och vackra ord: det fordrar också att de förtroendevalda förmår sätta villkor och krav på kommuntjänstemännens arbete, och att de tar sig an ett antal grå vardagsfrågor.

Det kan gälla sådant som handläggningstider, möjligheter att nå beslutsfattare, attityder till entreprenader, förmåga att kontrollera den kommunala ekonomin och skatteuttaget, handfast kunskap om de lokala företagen, vilja att följa klara regler i näringspolitiska frågor, markfrågor och vanlig samarbetsvilja.

Det är inte sådant som man brukar fylla valaffischer och flygblad med. Det är inga klämmiga vallöften.

Men nödvändigt för våra kommuners framtid.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.