GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Landsbygden förtjänar en regering som bryr sig

Att näringsministern med ansvar för skogspolitik struntat i att delta i ministerrådets möten om skogsstrategin vittnar lika mycket som Sveriges brist på landsbygdsminister om hur lågt denna regering värderar dessa frågor.
Ledare • Publicerad 18 november 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Centern hade kunnat nå större framgångar i ett borgerligt samarbete.
Centern hade kunnat nå större framgångar i ett borgerligt samarbete.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

På senare tid har landsbygdsdimensionen fått en större plats i svensk politik. I partiernas ständiga och skiftande triangulering för att hitta sin unika plats i det för stunden rådande politiska läget tycks också en kapplöpning ha påbörjats med syfte att vinna just landsbygdsväljarna.

När Centerpartiet, som länge varit det självklara alternativet för många inom jord- och skogsbruket, nu under Annie Lööfs ledning i flera års tid har samarbetat med partier åt vänster har dörrar öppnats för de konkurrerande borgerliga partierna att kapitalisera på besvikna landsbygdsväljare.

Således lanserade för en tid sedan Kristdemokraterna en ny landsbygdspolitisk agenda, och har gett dess partisekreterare ett uppdrag att vidareutveckla partiets satsning på detta område. Samtidigt har också Liberalerna tidigare i år presenterat några förslag riktade till samma väljargrupp, inför ett kommande bygdepolitiskt program vars innehåll partiet kommer ta ställning till under landsmötet i Linköping denna helg.

Denna trend återspeglas också åtminstone i viss mån, om än ej i så hög grad, i det gemensamma budgetalternativ som den M-ledda oppositionen gick ut med under tisdagen, med dess förslag om sänkt drivmedelsskatt och ett nej till Skogsutredningens förslag.

Att oppositionen plockat upp denna boll kan kontrasteras mot hur frågan hanteras av regeringen. Efter landsbygdsministern Jennie Nilssons (S) avgång i somras tillsattes aldrig någon efterträdare. Istället lades frågorna på näringsministern Ibrahim Baylans (S) bord. Att Sverige således inte längre ens har en landsbygdsminister – ett beslut som ledde till oro inom LRF – är talande för regeringens hantering av frågorna överhuvudtaget.

”Att oppositionen plockat upp denna boll kan kontrasteras mot hur frågan hanteras av regeringen.”

Från Centerpartiets håll har samtalen vänsterut försvarats inte bara med att man därmed vill hålla ytterkantspartierna borta från inflytande, utan också med att man fått genomslag för borgerlig politik. Men man kan fråga sig om det verkligen varit en tydlig framgång för Centerns intressen när det kommer till de klassiska landsbygdsfrågorna.

Den skogsproposition som regeringen lade fram har kritiserats för dess otydlighet bland annat när det gäller huruvida äganderätten verkligen stärks – det vill säga, om skogsägare verkligen får en större frivillighet kring huruvida skog ska skyddas eller ej.

Med det inte sagt att man inte fått någon utväxling alls. Men större förhandlingsvinster om såväl skog och strandskydd hade varit möjliga med de borgerliga än i uppgörelser med Miljöpartiet och Socialdemokraterna.

Samtidigt har just skogsfrågan fått förnyad aktualitet på EU-nivå, och med en något oväntad vändning. Tack vare insatser från Österrike och Finland har rimliga invändningar mot kommissionens förslag till skogsstrategi antagits av ministerrådets svar till kommissionen.

Och det får sägas vara tur för Sverige del. Som den Nybrobördiga ordföranden för Centerstudenterna, Julia Eriksson, uppmärksammat på Twitter har näringsministern inte ens deltagit på ett enda av de fyra möten som EU:s jordbruksministrar samlats till sedan juli för att diskutera skogspolitiken. Tydligare kunde väl knappast denna regerings tvehågsenhet vad gäller landsbygdspolitik demonstreras.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.