Annons

Läkemedel är det nya knarket

Långt över 70 procent av dödsfall genom läkemedels- och narkotikaförgiftningar har orsakats av läkemedel. Fram tills nu har det inte synts i statistiken.
Ledare • Publicerad 20 juni 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Överdoser av opioider är i dag vanligare än dödsfall genom trafikolyckor och skjutningar för amerikaner under 50 år. Nu är skillnaden mellan USA och Sverige stor vad gäller förskrivning av läkemedel och tillgång till vård. Men, den nyss släppta rapport som Socialstyrelsen, Rättsmedicinalverket, Läkemedelsverket och Folkhälsomyndigheten sammanställt ger anledning till djupgående oro om vart utvecklingen är på väg i Sverige.

I rapporten kan man läsa att närmare 700 av de 894 personer som avled av förgiftning under år 2019 hade tagit opioider som tramadol samt sömnmedel eller lugnande medel. Vanligt var även narkotikaklassade preparat som används för avvänjning av annat missbruk, men även antihistaminer och antidepressiva medel förekom.

Användningen av opioider är ett allt större samhällsproblem.Foto: Stina Stjernkvist / SvD / TT
Användningen av opioider är ett allt större samhällsproblem.Foto: Stina Stjernkvist / SvD / TTFoto: Stina Stjernkvist/SvD/TT
Annons

Socialstyrelsen har under en längre tid misstänkt att statistiken inte fångar upp hur läkemedelsanvändningen är kopplad till beroende och dödsfall samt att användningen av psykoaktiva substanser inte enkelt går att koppla till illegal narkotika. Därför har nu registreringspraxis ändrats och en så kallad substansmodul, där allt som har betydelse för dödsfallet läggs in, blir ett komplement till dödsorsaksregistret.

I rapporten tydliggörs även att det finns riskfaktorer, som lägre utbildningsnivå. Systematiska skillnader mellan olika grupper existerar också, förgiftningsfall – oavsiktliga eller avsiktliga – sker oftare bland män och yngre samt att självmord är vanligare bland kvinnor och äldre.

När nu statistiken tillgängliggörs bredare behöver verktygslådan fyllas på för att trycka tillbaka drogernas förödande inverkan. Mycket av diskussionen om narkotika och beroende i samhället – och arbetet mot det – är baserad på en förlegad bild av att de flesta använder illegala droger.

”Mycket av diskussionen om narkotika och beroende i samhället – och arbetet mot det – är baserad på en förlegad bild av att de flesta använder illegala droger.”

Överförskrivningen av läkemedel är ett ämne som bör diskuteras mer i Sverige. Människor söker hjälp för att få samtala, men sänds hem med recept på väldigt potenta – och farliga – läkemedel. För några år sedan beskrev Läkemedelsverket att förskrivningen av beroendeframkallande medel minskat något under åren 2015 och 2019 till förmån för antihistaminer, som även de har en lugnande effekt. Men i rapporten framgår att även dessa läkemedel finns med i förgiftningsstatistiken.

Läkemedelskonsumtionens storlek är tyvärr en icke-fråga. Även normaltillstånd av ångest och existentiell ruelse ska medicineras i dag. Det är en utveckling som är problematisk på flera sätt. Dels blir inte människor rustade för livets faktiska villkor och dels ökar toleransen för att medicinering är något okomplicerat. Inte ens vårdgivarna har haft full kunskap om opioidernas och andra vanliga lugnande medels effekter.

Den här utvecklingen måste stoppas. Narkotikan är ett samhällsproblem som får kriminaliteten att ta ett hårdare grepp om vårt land, förutom att den trasar sönder människors liv. Den illegala smugglingen av och handeln med läkemedel är i dag gigantisk och motåtgärderna för svaga. Men även vården har ett ansvar. För att samhället ska bli narkotikafritt krävs att kunskapen om hur narkotikamissbruket ser ut i dag leder till snabba och skarpa åtgärder. Det är oacceptabelt att ett så allvarligt problem flugit under radarn så länge.

Annika BorgSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons