unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Laila Naraghis motion visar att Mays lag gäller

Socialdemokraterna i Kalmar län vill se en ny beskattning av lyxbostäder. De mer radikala ombuden körde över förbundsledningen.
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

I statsvetenskapen talas det ofta om Mays lag när det gäller att förstå ett politiskt parti.

Finansminister Magdalena Andersson i valrörelsen 2014. Ni kräver Kalmars läns socialdemokrater en skatt på lyxbostäder.
Finansminister Magdalena Andersson i valrörelsen 2014. Ni kräver Kalmars läns socialdemokrater en skatt på lyxbostäder.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Enligt denna teori är de partiaktiva som möts vanligen betydligt mer ideologiskt radikala än såväl dess mer pragmatiskt inriktade ledning och den mer rörliga väljarkåren.

Det gäller i än högre grad på stämmor ute i landet. Ombuden på ett partis nationella samlingar är ju i någon mening sällan att betrakta som gräsrötter. De är ofta heltidspolitiker och har vanligen tunga regionala uppdrag. På länsförbundens stämmor kan man studera de bärande elementen i ett parti. Där finns de övertygade och de aktiva.

Mays lag kan användas för att förstå det annars ovanliga att de socialdemokratiska ombuden i länet under helgen körde över den regionala styrelsen och drev igenom ett krav på en fastighetsskatt på lyxbostäder. I Socialdemokraterna - och Moderaterna- väger vanligen styrelsens ord extra tungt. Det är partier där auktoritet och ledning betonas.

En fastighetsskatt är inget automatiskt ”vänsterkrav”, även om skatten ofta får stöd från vänster. Bland förespråkarna av denna skatt finns också många liberala ekonomer som ser beskattningen av egna hem som ”effektiv”.

Effektiv för staten alltså. Mot det kan invändas att det finns många skäl till att stimulera ett personligt bostadsägande. Forskningen vittnar om att den som äger sitt boende också engagerar sig i lokalsamhället. Villan eller bostadsrätten stärker helt enkelt medborgarandan. Icke-materiella värden talar således mot en högre beskattning av bostaden.

Ett införande av en extra skatt på fastigheterna med de allra högsta taxeringsvärdena som riksdagsledamoten Laila Naraghi motionerade om handlar däremot mer om fördelningspolitik än om en fiskal strategi. Intäkterna till staten på denna ”Stockholmsskatt” blir tämligen små. Ska skatten syfta till att stärka statsfinanserna måste den således omfatta betydligt fler villor, bostadsrätter och fritidshus än bara de med mycket höga taxeringsvärden. Högre fastighetsavgift för fler, alltså.

Distriktsstyrelsen ville besvara motionen – vilket i praktiken betyder att den läggs till handlingarna – med hänvisningen till bristande ”folkligt stöd för en ny skatt” och med tanke på att diskussioner om ett nytt skattesystem pågår.

Men det gick inte kongressombuden med på. Förslaget om lyxbostadsskatten fick ombudens stöd och är numera en fråga som distriktet ska driva på nästa nationella S-kongress.

Mays lag visade sig åter gälla. Ombuden är mer radikala än både styrelseledamöterna och väljarna.

En annan etablerad teori som åter får stöd är den om att Socialdemokraterna i länet är mer ideologiskt-radikala i norr – läs Oskarshamn och Västervik – än i söder. Den geografiska nord-syd konflikten i Kalmar län har i detta hänseende också en tydlig ideologisk komponent.

I Kalmar tonas ideologin ned, i Oskarshamn betonas den.