Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kulturanalys på armlängds avstånd

De kulturpolitiska målen kolliderar, skriver Myndigheten för Kulturanalys till regeringen och ger därmed ett för kulturminister Amanda Lind (MP) oönskat svar.
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Säga vad man vill om kulturminister Amanda Lind (MP). Men hon ska ha cred för att regeringen i höstas uppdrog åt Myndigheten för Kulturanalys att utreda hur principen om armlängds avstånd fungerar i anslagsfördelningen av kulturen.

Regeringens egen myndighet uppmärksammar kulturminister Amanda Lind (MP) på kolliderande politiska mål.
Regeringens egen myndighet uppmärksammar kulturminister Amanda Lind (MP) på kolliderande politiska mål.
Foto: Claudio Bresciani/TT

Det var modigt eftersom hela den diskussion som låg bakom förslaget till utredning, från just Kulturanalys, utgick från att den politiska styrningen ökat. Elefanten i rummet, det som inte nämndes högt, var dessutom den yttrandestyrning som förknippas med just den gröna kulturpolitiken. När det gäller att implementera gröna eller radikala värden som maktanalys, normkritik och jämställdhet eller klimat väger separationen mellan politik och kultur inte tyngre än luft.

Regeringen har lagt krut på att diskutera SD-ledda kommuner för att inte följa armlängds-principen. Sverigedemokraternas politisering av kulturen som inte ses som någon fri sfär förtjänar kritik.

Men anfall är inte bästa försvar eftersom principen gäller den statliga politiken medan kommunernas självstyre på området är grundlagsskyddat. Kulturpolitik är dessutom en frivillig och oreglerat uppgift för kommunerna. Dessutom har kommuner inga myndigheter som fattar fristående beslut utan verksamheten är politiskt styrd.

Mot denna bakgrund får man beundra Lind som tillsätter en utredning som kan komma med besvärliga slutsatser. En försmak av det hela kom häromdagen när Kulturanalys presenterade en lägesrapport om de kulturpolitiska målen.

”Vi ser att politiska åtgärder i syfte att närma sig en målsättning, eller en typ av effekt, kan stå i konflikt med andra kulturpolitiska målsättningar”, sammanfattar myndighetschefen Sverker Härd.

I analysen konstateras det att ”det finns risker med alltför detaljerade politiska mål och instruktioner” och att det finns goda ”skäl att studera detta vidare”.

Farhågorna att alliansregeringens regionalisering av kulturpolitiken skulle lett till ökad politisk styrning avvisas dock.

För några år sedan ville finansminister Magdalena Andersson (S) lägga ned Kulturanalys. Lösningen blev istället att myndigheten bevarades och utlokaliserades till Göteborg. Den är på armlängds avstånd från regeringen, både bokstavligt och bildligt.

Läs mer