Kritiken mot Wallström handlar om Iran

Ledare Artikeln publicerades

Varför agerar Arabvärlden med sådan frenesi på beskedet att Sverige inte förlänger det militära samverkansavtalet med Saudiarabien?

Hemkallandet av ambassadörer. Protester. Och stopp för nya svenska affärsvisum till Saudiarabien. Det slår omgående mot svensk industri och sysselsättning.

Mycket har sagts om regeringens odiplomatiska hantering av avtalet. Talet om Saudiarabiens rättsystem som medeltida väcker också irritation, särskilt i ett land där religion och politik är nära förbundna med varandra.

Men de överdrivna reaktionerna handlar inte bara om Sverige utan också om saudierna själva.

    En teori är att de bör förstås med hänsyn till den ansträngda utvecklingen i regionen. Den centrala konflikten i Mellersta Östern går i dag mellan sunni- och shiaislam.

    Riyadh upplever att västvärlden underkastar sig Irans krav i förhandlingarna om landets misstänkta kärnvapenprogram. Saudierna som länge varit en allierad militär part och balanserat Iran i regionen, och givit ett passivt stöd till Israel samt bekämpat IS känner sig sviket.

    Detta samtidigt som terrorstödjande Iran flyttat fram sina positioner i den muslimska världen. Utan några starkare reaktioner.

    Markeringen är således en signal inte bara till Sverige utan till hela Västvärlden. Och läget i regionen ställer än större krav på diplomatiska insatser och kunskaper.

    Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.