GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Benjamin Dousa: Kristerssons regering borde lära av norska Høyre

Norsk borgerlighet visar vägen för den svenska, skriver Benjamin Dousa.
Benjamin DousaSkicka e-post
Krönika • Publicerad 14 november 2022
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Barometern Oskarshamns-Tidningen politiska etikett är moderat.
Moderatledaren Ulf Kristersson  bör ta intryck av Erna Solberg, partiledare för Høyre, skriver Benjamin Dousa.
Moderatledaren Ulf Kristersson bör ta intryck av Erna Solberg, partiledare för Høyre, skriver Benjamin Dousa.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

I riksdagsvalet blev Sverigedemokraterna landets näst största parti. Vänstern var snabba med att dra paralleller till kända populister på kontinenten: Meloni, Orbán och Le Pen. Faktum är att SD skiljer sig mycket från europeiska populistpartier. De är mer ansvarstagande och sakpolitiskt mindre extrema. Partiet står bakom det finanspolitiska ramverket, pensionssystemet i stort och i migrationspolitiken är de mjukare än Danmarks socialdemokrater. Den nya högerregeringen bör snarare titta på Norge än ut i Europa för att dra lärdomar inför framtiden.

Lärdom nummer ett: Det går att vinna tillbaka väljare från SD. I Norge blev SD:s systerparti Fremskrittspartiet större än Moderaternas systerparti Høyre två val i rad, 2005 och 2009. I opinionsmätningar inför de två valen var Fremskrittspartiet nästan tio procentenheter större än Høyre. I dag är Høyre klart större än Fremskrittspartiet, och skillnaden har ökat till nästan 14 procentenheter.

Benjamin Dousa, VD Timbro,
Benjamin Dousa, VD Timbro,Foto: Anders Meisner

Likheterna med Sverige är stora. Nedgången började med att Høyres populära partiledare Jan Petersen avgick. Partiet började fokusera mer på motståndarsidan än på att utveckla egna reformer. Samtidigt var Fremskrittspartiets partiledare, Carl I Hagen, välkänd och omtyckt. Vändningen för Høyre började med en ny position i regeringsfrågan. Inför valet 2005 handlade slutdebatterna mest om vem som skulle prata och förhandla med vem. Efter valet tydliggjordes den nya linjen. Høyres dörr stod alltid öppen, den som ville samarbeta med Høyre skulle få göra det. Samma förhållningssätt bör M, L och KD nu tillämpa gentemot Centerpartiet.

Lärdom nummer två: Ha en plan för intern splittring i SD. Norska Fremskrittspartiet, Dansk Folkeparti och finska Sannfinländarna har alla tre gjort strålande val, men sedan präglats av interna konflikter. När den norska högersidan vann valet 2013 ledde det till omfattande bråk inom Fremskrittspartiet. Delar av partiet var glada över att få igenom politiskt innehåll, medan andra delar föredrog den gamla oppositionsrollen där de slapp ansvar.

Lärdom nummer tre: Släpp inte den egna politiken. Det norska regeringsunderlaget 2013–2021 liknade på många sätt det svenska. Där fanns Venstre (Liberalerna), Kristelig Folkeparti (Kristdemokraterna), Fremskrittspartiet (Sverigedemokraterna) och Høyre (Moderaterna). Trots det ideologiskt spretiga underlaget lyckades Høyre få igenom egen politik. I Norge handlade det om sänkta skatter och en avreglerad tågmarknad.

I våra nordiska grannländer finns ingenting av det vänstersidan varnar för: en avveckling av rättsstaten eller attacker på mänskliga rättigheter. Däremot finns det både exempel på borgerliga partier som bara puttrat på och blivit ett med makten, och högerregeringar som faktiskt orkat driva reformer.

Norge borde därför vara ledstjärnan för Sverige. Där har högerregeringen lyckats driva igenom reformer och inför lokalvalen nästa år går Høyre in som Norges största parti på nästan 28 procent i mätningarna. Och samarbetspartierna är fortsatt med på tåget.

Benjamin Dousa är vd för tankesmedjan Timbro.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.