GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kristdemokraterna verkar mer än det syns

Socialminister Lena Hallengren (S) tog vid där Ebba Busch (KD) avslutade.
Ledare • Publicerad 9 september 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Sveriges Television avbröt efter cirka 20 minuter sändningen av KD-ledarens Ebba Buschs hösttal från Hjo för att istället visa en av alla dessa presskonferenser där regeringen presenterar budgetsatsningar.

Det var möjligen retsamt för Kristdemokraterna att de poänger som vanligen kommer i ett tals slutskede inte nådde fram till tittaren. Men den som fortsatte att se på regeringens presskonferens fick se den presentera ett stycke KD-utvecklad politik.

Ebba Busch är hemma i Hjo.
Ebba Busch är hemma i Hjo.
Foto: Adam Ihse/TT

En bärande del av den äldreomsorgssatsning som socialminister Lena Hallengren presenterade är nämligen en förlängning av det framarbetade KD-initiativ som riksdagen beslutade om i våras sedan Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet röstat för KD/M-förslaget i riksdagen.

Det handlade om en riktad satsning för att öka antalet sjuksköterskor på äldreboendena samt att minska de timanställningar som visat sig vara så skadliga under pandemin. Åtgärdsprogram som under presskonferensen applåderades av Kommunals ordförande Tobias Baudin.

I vintras lät det annorlunda. Då hette det att oppositionen bröt mot budgetreglerna. Satsningen ”saknade finansiering” och var ”inte långsiktig” för att ordagrant citera finansminister Magdalena Andersson. Nu ska satsningen ”fullföljas”, det vill säga den är plötsligt lämplig att beskriva som långsiktig. Och om de fyra miljarderna var ett utslag av bristande ansvar i vintras anser sig regeringen nu ha ett reformutrymme på över 70 miljarder kronor.

Kristdemokraterna har i välfärdsfrågor verkat mer än det synts. I riksdagen har partiet fått med sig Moderaterna som historiskt inte haft samma engagemang för äldreomsorgen. Samtidigt har KD kommit att förknippats med en fråga där partiet dessutom är delat; en stramare migration. Partiets sakpolitiska välfärdsframgångar har hamnat i skuggan och har inte exploaterats – annat än av regeringen och Kommunal som nu presenterar KD/M-politiken som sin egen.

Kommunikationsmisslyckandet har bidragit en kritisk debatt inom partiet med flera uppmärksammade avhopp under den senaste tiden i protest mot ”den hårda retoriken” från partiledningen.

”Det var ett besked om kontinuitet till de egna kärnväljarna och det var på samma gång ett lanserande av löften om politisk förändring till de stora väljargrupperna”

Synen på äldreomsorg handlar inte bara om resurser. Det är värt att påpeka att välfärdsstaten är intimt förknippad med arbetskraftsdeltagande och en av dess goda sidor, ekonomisk tillväxt. Därför har barnomsorg varit viktigare än äldreomsorg. Och därför finns det ideologiska skillnader som socialt inriktade borgerliga partier har anledning att understryka.

Om partiledningen i sin förnyelse av KD inte tidigare tagit tillräcklig hänsyn till den starka konsensuskultur som präglar ett en ur folkrörelsesverige sprungen kraft så vittnade talet i Hjo om mer traditionell retorik och politik från KD-ledarens sida.

Vid sidan av äldreomsorgen talade Ebba Busch om familjens betydelse, om behovet av reformer på sjukvårdsområdet och förstås också om den bristande tryggheten under den mordvåg som aldrig tycks ta slut. Det var ett besked om kontinuitet till de egna kärnväljarna och det var på samma gång ett lanserande av löften om politisk förändring till de stora väljargrupperna. I sin sommaruppväxts Hjo var Ebba Busch hemma.

Martin TunströmSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.