Kriser kräver flexibilitet
Till de beslut regeringen fattade under torsdagens regeringssammanträde hörde det redan i tisdags aviserade uppdraget till Polismyndigheten att arbetet med kontrollerna vid inre gräns ska intensifieras.
Att en sådan åtgärd ska behövas är sorgligt, men vittnar om det försämrade säkerhetsläget både i Sverige och i närområdet. Rysslands invasion av Ukraina fortgår. Påverkanskampanjer mot Sverige, förstärkta från Ryssland, dyker upp med jämna mellanrum. Ryska spioner tas då och då. På andra sidan Östersjön finns såväl Kaliningrad som St Petersburg, och det är ens ett år sedan den ryska gasledningen Nord Stream sprängdes inom svensk ekonomisk zon. För bara några dagar sedan kränkte belarusiska helikoptrar grannlandet Polens luftrum, och Polen har också varnat för att Wagnersoldater försöker infiltrera landet under täckmantel som migranter.
Till allt detta kommer också säkerhetsriskerna kopplade till koranbränningarna, med stormad ambassad i Irak, utländska och inhemska krav på inskränkt yttrandefrihet, förra årets korankravaller och varningar för att de islamistiska påverkanskampanjerna kan vara hotdrivande. Det går inte att utesluta att hatet mot Sverige kan leda till nya terrorbrott.
”Att en sådan åtgärd ska behövas är sorgligt, men vittnar om det försämrade säkerhetsläget.”
I en sådan extraordinär situation är det rimligt att tillfälligt stärka de inre gränskontrollerna . Det är att visa ansvar och omsorg om medborgarnas säkerhet i en svår och utmanande tid. Det betyder dock inte att det är problemfritt. Den fria rörligheten är i grunden något positivt, och ska värnas.
De gränskontroller det nu har beslutats om syftar till att ”kunna identifiera personer som reser in i Sverige och som kan utgöra ett säkerhetshot eller på annat sätt hota allmän ordning och säkerheten i landet.” Och enligt gränspolisen kommer inte allmänheten att påverkas nämnvärt eftersom ”kontrollerna är selektiva, vi kommer inte att kontrollera alla”. Detta, kombinerat med att polisen redan har arbetat upp sina rutiner på området, talar för att det alltså inte rör sig om någon större inskränkning av rörelsefriheten. Det kommer inte röra sig om en sådan omvälvande situation som uppstod vid gränsen i och med migrationskrisen 2015.
Den fria rörligheten tjänar Sverige, Norden och EU väl. Men för att bevara en sådan friheten i längden är det nödvändigt och viktigt att kunna vara flexibel när kriser uppstår.