Ledare • Publicerad 15 februari 2006
Nils Karlsson besökte den säkerhetspolitiska konferensen på Kalmar Högskola igår, onsdag.
Nils Karlsson besökte den säkerhetspolitiska konferensen på Kalmar Högskola igår, onsdag.Foto: 

Tyvärr var det ganska glest i raderna när Folk och försvar skulle hålla sin konferens på Kalmar högskola igår. Bara ett trettiotal åhörare hade hittat till hörsalen Falken för att lyssna på bland andra professor Stefan Hedlund, och Sveriges ambassadör i Dublin, Nils Daag. Det tämligen vida temat ”Europa över gränserna” innehöll både föredrag om Europas historia och morgondagens transatlantiska länk. Folk och Försvars generalsekreterare, Lars Ekman, gav på kort tid en komprimerad historisk exposé över Europas historia, och hur kontinenten dominerats av allianser och motallianser genom årtusendena. Dessa allianser har orsakat ständiga, totalt förödande, krig. Med EU-projektet har vi äntligen funnit en lösning på Europas problem.

Professor Stefan Hedlund, vars föreläsning rörde Ukraina och EU, var inte lika övertygad om den saken.

– Frågan är om 50 år av framsteg kommer att väga upp 1000 år av krig. Detta blir Europas ödesfråga, menade han.

Hedlund har tidigare under åren knappast gjort sig några illusioner om vart Ryssland är på väg – nämligen mot ett återupprättande av ett auktoritärt Sovjetunionen. Ukraina kommer obevekligt vandra samma väg, menade han igår. Båda länderna lider av brist på äganderätt, mänskliga rättigheter och fri press. Ett samelsurium av maktkotterier och spel kring Rysslands väldiga energiresurser håller helt på att försura förhållandena mellan EU, Kiev och Moskva. I de kommande ukrainska parlamentsvalen kommer Viktor Justjenkos maktsfär förlora, och då är vi tillbaka där den orangea revolutionen började häromåret, menade Hedlund.

En student som, trots att konferensen placerats mitt i en tentavecka, kommit till Falken igår, var Nils Karlsson, förstaårsstudent på programmet för internationella samhällsstudier. Han tyckte det var lite tråkigt att inte fler studenter hittat till konferensen.

– Ja, det här är ju intellektuell underhållning!

Varför har du kommit hit idag?

– Jag tycker det är intressant och viktigt med försvar och säkerhetspolitik, och vad som behövs för att bygga en säker omvärld. Ukraina verkar intressant, tidigare har man ju mest pratat om de baltiska staterna.

Hur tror du det kommer sig att människor i allmänhet inte vet så mycket om östeuropa?

– Vet inte. Jag tror helt enkelt inte att det ingår i det historiska medvetandet på samma vis som västeuropa. Man har nog mest sett det som en grå klump.

Det har pratats mycket om EU:s roll här på konferensen. Hur ställer du dig till EU?

–Som fredsprojekt tycker jag det är viktigt. Men jag vet att många i min generation är negativt inställda, menade Nils Karlsson.

Sylvia Asklöf
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.