GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kraftpaket utan styrka

Det är ändå en öppning i energipolitiken. Men det är den regering som styr landet efter valet som har att bjuda in till energisamtal. Inte den som sitter nu.
Ledare • Publicerad 23 juni 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Samma dag i -tisdags - som elpriserna närmade sig de nivåer som vanligen uppstår när Kung Bore slår till kallar regeringen till presskonferens för att presentera ett ”kraftpaket” för både ”mer och billig” el i hela landet.

Vilken energipolitisk linje som de facto gäller är inte helt klart. Signalerna före, under och efter presskonferensen går åt olika håll.

Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll och energiminister Khashayar Farmanbar utgår från att regeringen blir omvald.
Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll och energiminister Khashayar Farmanbar utgår från att regeringen blir omvald.Foto: Ali Lorestani/TT

Om pressmeddelandet gör klart att Strålsäkerhetsmyndigheten ska få i uppdrag att se över regelverk för ”befintlig och framtida kärnkraft” och därtill ta fram nya föreskrifter för små modulära reaktorer deklarerade miljö- och klimatminister Annika Strandhäll omedelbart efter presskonferensen att regeringen ”inte öppnar för ny kärnkraft” utan för ”energisamtal”. Det understryker åter att uppvisandet av handlingskraft i tillsättandet av utredningar och inbjudningar till samtal i sig är viktigare än själva innehållet. Styrkan är inte den högsta i kraftpaketet.

I svensk energidebatt får man efter allt mörker emellertid söka strimmor av ljus och tillämpa en generositetsprincip. Om S-företrädare tidigare ägnat sig åt att avförda framtida kärnkraft sker nu ändå en försiktig öppning. Retoriska förändringar, betoningar och accentförskjutningar föregår ofta policyförändringar. I paketet understryks också vattenkraftens betydelse vilket är betydelsefullt eftersom tillståndsomprövningar väntas ytterligare minska den planerbara kraftproduktionen.

De mindre kärnreaktorer som omtalas är exempelvis svårförenliga med det etableringsförbud som i dag råder för kärnkraft på andra platser än Oskarshamn, Forsmark och Ringhals. När Socialdemokraterna i Kalmar tog avstånd från kärnkraft inom kommunterritoriet och därmed signalerar till andra kommuner att göra samma hade kommunavdelningen nog inte tänkt sig att partikamraterna två veckor senare ser potentialen i de mindre reaktorerna och uppenbarligen kan tänka sig att ompröva etableringsstoppet. Inte heller återföll ministrarna i den tidigare retoriken som förklarat att kärnkraftsinvesteringar är ekonomiskt orealistiska. Elkrisen visar att planerbar baskraft inte kan ersätts. På tisdagen kom bara två procent av elproduktionen från vindkraften. På regeringens bord ligger också en färsk rapport från Konjunkturinstitutet som varnar för de samhällsekonomiska konsekvenserna av tillfällig elbrist.

Självförtroende är det dock ingen brist på hos regeringen. Den är övertygad om att den får väljarnas förtroende i höstens val. Ministrarna bjuder nämligen in till energisamtal vilket är något som signalerar samarbetsinriktning och pragmatism.

”En uppgörelse utanför det egna regeringsunderlaget är ju ett måste för Socialdemokraterna. Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet har låst sig fast i synen på kärnkraft.”

En uppgörelse utanför det egna regeringsunderlaget är ju ett måste för Socialdemokraterna. Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet har låst sig fast i synen på kärnkraft.

Men inbjudan avser samtal efter valet i september. Inbjudningar till breda samtal är rimligen en angelägenhet för den regering som tolereras av riksdagen efter det att väljarna sagt sitt i höst.

Vid ett maktskifte får dock i varje fall Socialdemokraterna svårt att säga nej till energisamtal med den nya regeringen. Därför är det inget etikettsbrott utan det är lika med respekt för väljarna att säga nej till den inbjudan som avsändes under tisdagen. Men det hör också till god ton för en eventuellt ny regering att någon gång under hösten sända en returinbjudan till Socialdemokraterna.

Martin TunströmSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.