Annons

Kraftlös regering

Socialdemokraterna skyller på Putin och marknaden istället för att erkänna bristerna i energipolitiken. Nu lovar man 60 miljarder i ”återbäring” till elkonsumenter – pengar som skulle kunna användas till att rusta elnätet.
Ledare • Publicerad 18 augusti 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
En regering som inte förmår erkänna sina tidigare misstag.
En regering som inte förmår erkänna sina tidigare misstag.Foto: Lars Schröder/TT

De abnorma elpriserna sprider oro bland svenska företagare. På flera håll i landet drabbas företagare likaväl som privatpersoner av energikrisen. Så även i Kalmarsundsregionen. På Öland har ett café nödgats stänga på grund av de höga kostnaderna och det ohållbara i att ta ut orimliga priser på sina varor. För både familjer och näringsliv är eleffektbristen och priserna en ekonomisk påfrestning.

Frustrationen är märkbar. När samtalen vid fikaborden och på lunchrasterna fortsätter kretsa kring den ekonomiska situation kommer valrörelsen få alltmer karaktär av ett plånboksval.

Annons

Moderaterna fick ta emot mycket kritik när partiet förra veckan föreslog införandet av ett högkostnadsskydd för privata elkunder, bland annat finansierat av vinst från Vattenfall och Svenska Kraftnäts så kallade flaskhalsintäkter. Bara en vecka senare har regeringen mer eller mindre kopierat förslaget, om än med vissa modifikationer – bland annat ska även företag kunna beröras av högkostnadsskyddet. Socialdemokraternas politiska kopieringsstrategi börjar nästan bli komisk.

60 miljarder av Svenska Kraftnäts 80 miljarder i flaskhalsintäkter ska användas för att finansiera ett högkostnadsskydd utformat på det sättet att konsumenter får ”återbäring” på kostnaderna, varav ungefär hälften ska gå till hushållen.

Men trots att regeringen under onsdagens pressträff sade sig ha arbetat intensivt på förslaget och räknat på det i tre månader kunde man inte närmare precisera hur det egentligen ska fungera eller vilka konsumenter som kommer ha rätt till en sådan återbäring, och vid vilken kostnadsnivå. Ett mer konkret förslag kan komma så sent som i november.

”Statsminister Magdalena Andersson (S) talade om hur energikrisen visar att elmarknaden inte fungerar, men de rödgröna har själva bidragit till att skapa dagens situation.”

Detta är pengar som annars skulle ha gått till att bygga bort brister i den svenska elförsörjningen, som ett utbyggt kraftnät för att höja överföringskapaciteten. 60 miljarder hade också för den delen kunnat användas till att finansiera en ny kärnkraftsreaktor. Regeringen vill nu istället använda dem till valfläsk inför riksdagsvalet.

På sitt eget sätt är detta förslag ändå något av ett erkännande från regeringen av det energipolitiska misslyckandet. Men istället för att erkänna de brister i den egna politiken som funnits under partiets åtta år och två mandatperioder vid makten föll man tillbaka på att skylla allt på Putin.

Statsminister Magdalena Andersson (S) talade om hur energikrisen visar att elmarknaden inte fungerar, men de rödgröna har själva bidragit till att skapa dagens situation. Effekterna av Rysslands krig i Ukraina ska förstås inte förnekas, men det är magstarkt av statsministern att helt bortse från den påverkan som också följt av att Socialdemokraterna tillsammans med Miljöpartiet aktivt bidrog till att fullt fungerande kärnkraftsreaktorer lades ned. Hade inte Ringhals 1 och 2 stängts så kunde elpriserna i södra Sverige ha varit upp till 50 procent lägre förra hösten enligt beräkningar från Energiforsk.

Regeringen menade att Moderaternas förslag bara var ett utspel i en valrörelse. Det är en anklagelse som väl i sådana fall faller tillbaka även på regeringen.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons