1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Kooperation på ny kurs

Hårt tyngda KF Göta med Konsumbutiker i Kalmar län går i praktiken in i mer finansiellt stabila Coop Väst. Det kan leda till att verksamheten får en mer professionell ägarstyrning.
Från Göta till Väst. Konsumbutikerna går in i en ny organisation.
Foto: Mats Holmertz

Det har varit några dystra år för KF Göta. Rörelseresultatets siffror markeras i rött och även om medlemsantalet fortfarande är imponerande högt – 208 000 medlemmar – så sker ett tapp. Inte blev det lättare när ledningen kom överens om ett samgående med den fristående Konsumentföreningen i Oskarshamn, som medlemmarna i Oskarshamn till slut avvisade på en föreningsstämma.

Nu väntar dock en ny organisation för de 47 butikerna i Småland och på Öland. Om en extra stämma i KF Göta ger grönt ljus så går rörelsen in i betydligt större Coop Väst. Det är en konsumentförening vars kassa fyllts på med norska kronor i den mycket lönsamma gränshandeln i norra Bohuslän.

Coronakrisen är ett avbräck för butikerna i Strömstad. Men norrmännen gillar att åka på tur att externa köpcenter inte tillåts i norska kommuner, det faktum att handelshinder begränsar utbudet i norska livsmedelsbutiker och att kronkursen är fortsatt gynnsam för norrmännen lär medföra att den så kallade ”Harry-handeln” lär fortsätta när gränsen åter öppnas.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det är inte varje dag som fusioner inom handeln kommenteras på en ledarsida. Men det stora medlemsantalet och den semipolitiska roll som kooperationen har i Sverige med förgreningar och nätverk in i fack och parti motiverar en granskning av affärsrörelsen.

Tiden är förbi då valet av butikskedja eller för den delen av bensinmack var en social och politisk markör. I det perspektivet har Sverige faktiskt depolariserats.

Banden mellan kooperation och arbetarrörelse handlar nu mer om tradition och nätverk än om politisk ideologi. Kooperationen får en särskild prägel när verksamheter som omsätter miljarder leds av styrelser vars majoritet hämtas från politik och fackföreningsrörelse. Så ser det också ut i KF Göta där tidigare riksdagsledamoten (S) Krister Örnfjäder från Västervik sitter i styrelsen tillsammans med före detta kommunalrådet Birgitta Elfström, Kalmar. Den överväldigande delen av styrelsen har tydlig S-koppling. Där finns tidigare heltidspolitiker, nämndordföranden och kandidater från Gislaved, Nässjö och Växjö.

Det är naturligt att styrelsens sammansättning i en medlemsorganisation är delvis annorlunda än i ett börsbolag. Organisationens mål är inte bara vinst och marknadsandelar utan också ett värnande av den kooperativa rörelsens själ, de principer som kooperationen historiskt har baserats på.

Men i en verksamhet som omsätter långt över en miljard kronor brukar också styrelsen präglas av specialister med erfarenhet av branschen i syfte att säkra medlemmarnas nytta. Till en professionell styrelse knyts vanligen varierande kompetenser såsom ekonomer, detaljhandelsexperter eller jurister.

Stolta paroller om demokrati och medlemsinflytande devalveras när marknadsandelar ständigt krymper och butiker läggs ned. En ensidig rekrytering baserad på politiska meriter förefaller därför inte vara i medlemmarnas intresse. En annan fråga för medlemmarna i kooperationen är vilka egentliga möjligheter till ansvarsutkrävande som står till buds.

Kooperationen har i svensk historia haft en stor betydelse när den utmanat monopol och främjat fri konkurrens. Och med tanke på att ingen europeisk detaljhandelsmarknad domineras så till en grad av en enskild aktör som den svenska – av ICA – finns det skäl att ur konsumentsynpunkt understryka konkurrensens betydelse också i dag. Går politiska erfarenheter före kompetens i toppen lär dock organisationen ha svårt att hänga med konkurrenterna.

Martin Tunström

Läs mer

Sport

OAIK tappade ledningen och föll tungt: ”Inte helhjärtat”

”Vi gör en dålig insats från början till slut”, säger Luka Dobrijevic.

Sport

Storförlust för RBK/IFKO

Åkte på en rejäl käftsmäll.

SHL

Kaptenskedjan övertygade när IKO premiärvann: ”Kändes riktigt bra”

Jonas Engström tvåmålsskytt när IKO besegrade Linköping.

Tingsryd • Skulle få ögondroppar

Grannlänet: Hemtjänstpersonal hällde superlim i ögat på vårdtagare

Skulle få ögondroppar – fick i stället superlim.

Oskarshamn

Prideparaden ställs in: ”Vi är såklart enormt besvikna”

På grund av coronasituationen ställs årets prideparad in.

Oskarshamn

Länet: Gul tegelvilla får inte målas vit: ”Skulle störa gatubilden”

”Det skulle störa gatubilden.”