Konservatism och liberalism hand i hand
Färre väljare kallar sig numera för liberala, enligt en undersökning från Ipsos. Från 31 procent förra året till 26 procent i år. Samma förändring går också att se på enskilda partiers väljare. Bland regeringsunderlagets väljare är det i dag fler som ser som konservativa än tidigare. Och andelen socialdemokratiska väljare som betecknar sig som socialister minskar.
Men som man frågar får man svar. Medan Ipsosmätningen å ena sidan utöver termer som liberal, konservativ och socialist även har använt kategorier som feminist, ekologist och globalist, så används däremot inte det ideologiska begreppet kristdemokrat. Det påverkar förstås utfallet.
Och man kan fråga sig vad de pågående ideologiska skiftningarna egentligen innebär. Vad lägger folk i begreppen liberal och konservativ? Ett perspektiv är att se skiftet som en fråga om vikten av lag och ordning. Något som ofta förknippas med konservatism – men som egentligen lika gärna kan vara socialdemokratisk politik. Ett annat är att ordet konservativ som länge belamrats med en viss negativ laddning numera har fått en annan, positiv valör.
”Vad lägger folk i begreppen liberal och konservativ?”
Liksom resultaten i mätningen generellt sett således bekräftar det steg åt höger som opinionen tog i och med valresultatet påminner det också om vad som ibland konstaterats – att väljare ofta följer sina partier i deras politiska utveckling:
De moderata väljarna följde i stort Fredrik Reinfeldts Nya Moderaterna i spåren när slipsarna och pärlhalsbanden lämnades hemma – om än med sviktande stöd mot slutet – för att sen acceptera den nya inriktningen under Ulf Kristersson. Från att ha varit ”Alliansens moder” under Maud Olofsson blev Centerpartiet den som rev upp det allborgerliga samarbetet, med åtminstone någorlunda bibehållet valresultat över tid. Och de kristdemokratiska väljarna har i stort accepterat partiets omvandling, samtidigt som Socialdemokraterna för första gången på länge faktiskt ökade i ett val just när man närmade sig Moderaterna i fråga om Nato, kärnkraft, migration och rättspolitik.
Men att fler svenskar månar om en hanterbar migration och vill se en politik som är tuff mot kriminalitet eller våldsbejakande extremism behöver inte ses som ett avståndstagande från liberala värden. Konservatism och liberalism kan gå hand i hand.
Välkommen att kommentera
Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.