Annons

Kompetent kandidat får kommissionsuppdraget

Ingen kan ha blivit speciellt överraskad av att regeringen har utsett Cecilia Malmström till svensk kommissionär. Hon är en person, som är välutbildad och språkkunnig, kan EU-spelet och har förmåga att agera för Sveriges intressen, samtidigt som hon varit ganska anonym här hemma. Folkpartiet har inte förlorat ett vallokomotiv när hon går till Bryssel.
Ledare • Publicerad 18 november 2009

Däremot var det nog en nyhet att Carl Bildt inte alls förekommer i diskussionerna om befattningen som EU:s utrikestalesman, en post som kan utvecklas till att bli mycket inflytelserik. Internationella kommentarer har ofta betecknat honom som kylig och distanserad, och som en person med ett markerat avstånd till USA i sitt Balkanbagage. Sannolikt har han varit alltför profilerad för att hålla samman hela EU, från de promamerikanska medlemmarna i Centraleuropa till det ”gamla Europas” mer neutrala stater.

Vilken portfölj kommer Cecilia Malmström då att få ta över? Förhoppningsvis blir det inte det ansvar för kommunikation och delaktighet som varit Margot Wallströms återvändsgränd. Malmström har bred erfarenhet: rättsfrågor, effektivisering och korruptionsbekämpning, forskning eller frågor kring EU:s utvidgning är områden som borde vara tänkbara.

Annons

Det finns emellertid en aspekt av valet som nog är talande. I den maktfördelning mellan unionens olika institutioner som böljar fram och åter har nu ministerrådet kommit i överläge, möjligen följt av parlamentet. EU-kommissionen, som under exempelvis ordföranden Jacques Delors framstod som själva hjärtat av unionsmakten har i dag kommit i bakgrunden. Den har mer och mer blivit förvaltaren av det som finns, inte skaparen av framtiden.

Den bilden förstärks av Malmströms nominering. Alla goda egenskaper till trots, någon profilerad politisk ledare är hon inte och har aldrig varit. Hennes gedigna CV går från internationella studier, lärar- och översättarbefattningar, vice ordförandeskap nämnder, uppgifter i regionpolitiken direkt till EU-parlament och sedan, från 2006 till en ministerpost i regeringen. Hon kommer att göra ett mycket gott jobb i kommissionen, men inte så politiskt som många av hennes förträdares.

Per Dahl, politisk chefredaktör
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons