GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kniptång mot gängen

Både hårda och mjuka åtgärder krävs för att knäcka gängen och deras rekrytering. Men samhället måste också göra upp med gangsterrap-kulturens destruktiva normer.
Ledare • Publicerad 26 oktober 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Kultur som hyllar en gängkriminell livsstil är ett dåligt inflytande.
Kultur som hyllar en gängkriminell livsstil är ett dåligt inflytande.Foto: Nancy Lane

Programmet Kaliber i Sveriges Radio har i en granskning gått igenom samtliga fall där minderåriga dömts för mord de senaste åren. Nästan samtliga dömda gärningsmän har både utretts och fått insatser från socialtjänsten innan morden ifråga begicks.

Något som i sig kanske ej låter så förvånande; att unga på glid redan är kända av socialtjänsten är inte ovanligt. Men vid närmare eftertanke vittnar det hela också om ett misslyckande. De insatser som som gjorts från samhällets sida har inte fått de önskade effekterna.

I debatterna om våldet, gängkriminaliteten och hur alltfler unga fastnar i kriminalitet har det tyvärr ofta uppstått en onödig och i grunden falsk dikotomi mellan de som förespråkar exempelvis längre påföljder – ofta borgerliga – och de som förespråkar sociala insatser, ofta rödgröna.

Det rör sig i själva verket inte så mycket om två konkurrerande alternativ för att lösa problemen som två parallella metoder som båda behövs. En kniptångsmanöver mot kriminaliteten.

För en socialdemokrat med en tro på den starka staten borde satsningar på straff och polis låta sig väl förenas, liksom en det för en borgerlig präglad av medkännande konservatism eller social liberalism borde falla sig naturligt med sociala åtgärder.

Det har börjat ske ett välkommet skifte då allt fler, även på den rödgröna halvan av det politiska spektrumet, börjar inse värdet av sådan politik som tidigare raljant beskrivits som ”batonghöger”. Det vore dock önskvärt att fler borgerliga, som på den punkten är pålitliga, även levererade gediget innehåll av det mjukare slaget. Det finns sociala aspekter som måste tas på allvar.

”De insatser som som gjorts från samhällets sida har inte fått de önskade effekterna.”

Det finns också ett behov av fler studier på området. Vad gäller just dessa dömda ungdomar har visar det sig att ungefär hälften har diagnosticerats med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Ett förhållande som Ardavan Khoshnood, kriminolog vid Lunds Universitet, kallar för ”någonting nytt”.

Men vad gäller de sociala åtgärder kommer det även där behövas reformer, och nya sätt att jobba. Med dagens ordning har det, trots alla ansträngningar, ändå gått fel. Ett systemfel, kallar Khoshnood det hela för. Det är svårt att inte hålla med.

Det kan till exempel röra sig om ett behov av mer tvingande åtgärder. Det som kallas mellantvång.

Som en pappa i radioinslaget vittnar om räcker det inte alltid med vad han kallade för ”tandlösa” samtal.

Som det är idag kan såväl gängkriminella ungdomar som deras föräldrar säga nej till den sociala omsorg som egentligen kan vara nödvändig. Även om frivilligheten är värdefull kommer man inte ifrån att det i extrema situationer som dessa finns ett värde även i tvingande åtgärder.

Samtidigt tycks det som att gamla förklaringar, som att kriminella ofta växer upp med frånvarande fäder, inte längre räcker för att förklara dagens läge. I lördagens nummer av DN (23/10) berättas om gängkriminella barn i Järva där såväl föräldrar som syskon beskrivs som närvarande och engagerade.

Socioekonomiska faktorer är en delförklaring av flera. Kritiken av gangsterrap-kulturens destruktiva innehåll och inflytande, något som inte sällan avfärdats som rasism eller simpel moralpanik, har fått förnyad aktualitet. Inte minst efter mordet på rapparen Einár förra veckan, och debatterna kring den av många inom kulturetablissemanget omhuldade artisten Yasin, som i somras dömdes för kidnappning.

Där kan man sannerligen tala om ett behov av normkritik.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.