Klyftorna ökar i nästa lågkonjuktur

Hålla ihop Sverige. Den ambitionen brukar avsluta finansminister Anders Borgs lovsånger till arbetslinjen.
Ledare • Publicerad 31 oktober 2011

Nu prövas hans goda avsikter. Lågkonjunkturen når snart Sverige. Arbetslösheten väntas stiga mer än förut. Klyftan kommer att växa mellan de som har jobb och inkomst och de som går utan.

En stor del av Borgs arbete måste utföras av Johan Persson (S) i Kalmar, Lisbet Lennartsson (C) i Borgholm och Kent Ingvarsson (M) i Mörbylånga. De är välfärdens kommunalarbetare som i stretar för att ”hålla ihop Sverige”.

Tre omständigheter talar för en besvärligare lågkonjunktur än nedgången efter 2008 års finanskris. skriver tidningen Fokus i sitt senaste nummer. Utgångsläget är sämre än 2008. Nu är arbetslösheten en och en halv procentenhet högre. Ända sedan 1990-talet tycks högkonjunkturer bli högre och lågkonjunkturer bli djupare, säger chefsekonomen Mats Kinnwall på Sveriges kommuner och landsting.

Till en del beror de dystra utsikterna på regeringens arbetslinje, säger arbetsförmedlingens analyschef Clas Olsson i samma artikel. Sänkt skatt på arbete, tuffare regler för sjukskrivna och minskade ersättningar till arbetslösa leder till att fler söker jobb utan att hitta något. Den så kallade strukturella arbetslösheten stiger.

Sammanhållningen i Sverige försvåras av förändringar i a-kassan. På fem år har a-kassans medlemmar halverats. Många som finns kvar i a-kassan får sämre ersättning, eller ingen alls. Samtidigt har avgiften höjts i många branscher.

Alliansregeringen har genom förutseende hushållning byggt upp resurser i statens kassa. De kan användas, när tiderna blir sämre.

Men de svåra prövningarna kommer i kommuner och landsting. Där har skola, omsorg och andra samhällsuppgifter har inte sällan rationaliserats till en nivå, där inget längre kan sparas in. Skola, hemtjänst och akutmottagningar kan inte hyvlas ner längre utan att själva begreppet välfärd förlorar sin innebörd.

Arbetslinjen var framgångsrik, när det fanns lediga arbeten. Nu måste alliansregeringen lägga större kraft på att infria sitt löfte att hålla samman landet i besvärliga tider. Det krävs nytänkande ute i kommunerna. Osthyveln har gjort sitt. Hela verksamheter måste omprövas och bedrivas på ett nytt sätt.

Nu om någonsin måste också medborgarna engageras i det offentliga samtalet om de gemensamma angelägenheterna i samhället. Det är frestande att travestera John F Kennedys ord: Fråga inte vad kommunen kan göra för dig. Fråga vad du kan göra i kommunen.

UW

Daniel Bogefors
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.