Klokt Tiktok-utspel av Centern

I ett alltmer svårnavigerat medielandskap krävs såväl säkerhetsansvar som eftertanke.
Ledare • Publicerad 3 mars 2023
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Lagom är bäst.
Lagom är bäst.Foto: Janerik Henriksson/TT

Tiktok är en av världens mest populära underhållningsappar. Över en miljard människor använder appen månatligen. Men folkgunsten är knappast helt oproblematisk. Och då talar vi inte om skärmtiden (nätmagasinet TechCrunch räknade ut att barn och tonåringar tillbringar en och halv timme på appen dagligen).

Tiktok ägs av det kinesiska företaget Bytedance. I Kina finns inga helt oberoende företag, utan näringslivet är de facto underställt kommunistpartiet. Det gäller självfallet även Bytedance. Eftersom appen samlar in känsliga data från användare har den länge varit föremål för kritik från såväl integritets- som försvarsdebattörer.

Nu har makthavare i väst sakta men säkert börjat vakna till liv. Nyligen förbjöd EU-parlamentet och EU-kommissionen sina anställda att ha appen installerad på sina arbetstelefoner. Ett liknande förbud finns numera i USA och flera andra länder.

På hemmaplan har Regeringskansliets anställda uppmanats till att radera appen. Däremot finns inga sådana restriktioner i riksdagen. Därför har Centerpartiet nu föreslagit att appen ska förbjudas för riksdagsledamöter och riksdagens tjänstemän.

Det är ett vettigt förslag. Redan i dag uppmuntras riksdagens politiker och anställda till att enbart installera nödvändiga appar i sina digitala arbetsverktyg. Därtill ska apparna helst inte ha tillgång till mikrofon, kamera och kalender. Med andra ord torde Tiktokrestriktioner vara en ickefråga.

”Därför kan inte samtliga verksamheter ute i samhället sluta använda appen.”

Den nya attityden mot appen borde inspirera både offentlig sektor som helhet och företag som ägnar sig åt samhällskritisk verksamhet. Ju mindre känslig data som kan hamna i kommunistpartiets – eller andra illvilliga aktörers – händer, desto bättre. I ett allt kargare omvärldsläge kan även ett mindre digitalt snedsteg från en naiv tjänsteman leda till större konsekvenser.

Samtidigt är det ett faktum att Tiktok är här för att stanna, åtminstone ett tag till. Därför kan inte samtliga verksamheter ute i samhället sluta använda appen. Inte minst då det är ett avgörande verktyg för att nå ut till de yngre generationerna. Till och med Centerpartiets egna ungdomsförbund raggar unga väljare på Tiktok.

Partier måste nå ut till olika väljargrupper. Tidningar och andra mediekanaler måste nå ut med samhällsinformation till så många som möjligt. Stryps vissa populära informationskanaler får även demokratin en släng av sleven. För även om ett lands samtliga invånare i teorin har en plikt att hålla sig informerade om sakernas tillstånd sker inhämtningen på väldigt olika sätt. En 18-åring kommer inte köpa papperstidningen eller beställa hem partibroschyrer. Då behövs andra tillvägagångssätt för att komma åt vederbörande.

Lagom är bäst. Så även när det kommer till kinesiska underhållningsappar. Det nya medielandskapet kräver såväl kompromisser som sunt förnuft.

Margareta BarabashSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.